Overslaan en naar de inhoud gaan

Anita Larkens – De betrokkenen

Nora is een documentairemaakster. Na het lezen van een nieuwsbericht over een woningbrand waarbij zes kinderen uit een ietwat asociaal gezin zijn omgekomen, besluit ze om hierover een film te gaan maken. Slechts één dochter – de veertienjarige Eliza – heeft de brand overleefd. Nora interviewt haar en alle andere betrokkenen.

Eliza verblijft na de rampzalige gebeurtenis bij haar beste vriendin Jade en diens ouders. Als Jade op een dag verdwijnt, komt alles op scherp te staan. Waar is Jade gebleven? En wat weet Eliza daarvan? Nora gaat zich steeds meer met alles bemoeien, waardoor ze zelf ook een betrokkene wordt. Welke gevolgen heeft dit?

‘De betrokkenen’ wordt vanuit meerdere perspectieven verteld: documentairemaakster Nora, overlevende Eliza en buurman Luuk. Anita Larkens heeft boven ieder hoofdstuk vermeld vanuit wie je het leest, maar toch is het soms verwarrend. Elk hoofdstuk wordt vanuit het ik-perspectief verteld, waardoor je af en toe toch even de draad van het verhaal kwijt lijkt te zijn.

Als lezer is het moeilijk om je in de verschillende personages in te leven, ook al lees je hun gedachten en gevoelens. Je krijgt niet echt een band of iets dergelijks met ze; ze blijven wat ver van je afstaan. Wanneer blijkt dat niet iedereen is wie je dacht dat hij of zij was, versterkt het gevoel dat je helemaal niets met de personen hebt en dat is jammer.

Het is wel interessant om te lezen hoe een documentaire gemaakt wordt en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook al is Nora bij deze documentaire veel meer betrokken dan ze hiervoor ooit bij een andere is geweest.

Het verhaal van ‘De betrokken’ pakte me helaas niet echt. Ik heb het boek regelmatig weggelegd om eerst iets anders tussendoor te doen of te lezen.

Auteur: Anita Larkens
Titel: De betrokkenen
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 286
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461091499