Overslaan en naar de inhoud gaan

Anke de Vries – Blauwe plekken

Judith doet volgens haar moeder een heleboel fout, terwijl ze zo haar best doet om haar moeder te helpen met de verzorging van haar kleine broertje Dennis. Desondanks wordt haar moeder regelmatig kwaad en slaat ze Judith. Later heeft haar moeder meestal spijt, maar dan is het te laat.

Soms is Judith zo hard geslagen dat ze niet mee kan doen met de gym, of erger: dat ze zich ziek moet melden en thuis moet blijven totdat de blauwe plekken niet meer zo zichtbaar zijn. Ze vertelt niemand over haar problemen thuis. Niet aan de lieve meester die ze heeft en ook niet aan Michiel, haar eerste echte vriend.

In 1992 verscheen ‘Blauwe plekken’ van Anke de Vries. Een paar jaar later las ik het voor het eerst; ik was toen een jaar of tien denk ik. Het verhaal maakte heel veel indruk op me. Hoe kon het toch dat een moeder haar eigen dochter sloeg? Ik snapte er niets van…

Inmiddels heb ik het boek meerdere keren herlezen en krijg ik nog steeds kippenvel bij de passages als Judith door haar moeder geslagen wordt. Ook nu ik volwassen ben, snap ik nog steeds dat dit kan gebeuren. De Vries schrijft op een duidelijke en begrijpelijke manier het verhaal van Judith, waardoor het voor de doelgroep (circa 12+) goed te volgen is. Wellicht is het soms zelfs iets te heftig voor de doelgroep. De auteur schroomt niet om uit te leggen hoe hard er soms geslagen wordt, waardoor je als lezer enorm veel medelijden met Judith krijgt. Je kunt alleen niets doen.

Ook al is het boek al meer dan twintig jaar geleden geschreven, helaas is het onderwerp nog steeds actueel. Natuurlijk zijn er wat zaken verouderd. Wie belt er nu nog vanuit een telefooncel bijvoorbeeld? Maar de strekking blijft hetzelfde: geen enkel kind verdient het om mishandeld te worden door een volwassen persoon. Met kippenvel op je armen en een traantje in je ogen lees je het verhaal uit. Er zijn gewoon van die boeken die je altijd bijblijven, hoe lang het ook geleden is dat je ze gelezen hebt. ‘Blauwe plekken’ is zo’n boek voor mij.

Auteur: Anke de Vries
Titel: Blauwe plekken
Genre: Jeugdroman
Aantal pagina's: 179
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789060698310