Overslaan en naar de inhoud gaan

Anke de Vries – Littekens

In Frankrijk brengt Clara de vakantie bij haar grootmoeder door - ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is.

Paul is uit Nederland komen fietsen. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt monsieur Martin om het leven. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

In mijn jeugd heb ik het boek ’Blauwe plekken’ verschillende keren gelezen. Het heftige onderwerp maakte diepe indruk op me. Laatst ontdekte ik in de boekhandel ‘Littekens’, ook geschreven door Anke de Vries. Na het lezen van de flaptekst was ik meteen benieuwd naar dit verhaal.

In ‘Littekens’ lees je over Clara en Paul. Twee jonge mensen die elkaar niet kennen maar al snel met elkaar in contact komen. De Vries vertelt het verhaal afwisselend vanuit één van de beide hoofdpersonages. Hierdoor leer je hen steeds beter kennen en ga je steeds meer met hen meevoelen. Ze hebben allebei iets verschrikkelijks meegemaakt en proberen daar op hun eigen manier mee om te gaan. Zonder te verklappen wat dit is, is het knap hoe de auteur deze heftige onderwerpen in haar boek heeft weten te verwerken. De Vries heeft er een goed leesbaar boek van gemaakt, ook voor de primaire doelgroep. Het is niet alleen maar heftigheid, er komen ook mooie en bijzondere momenten in voor. Ook dit boek heeft indruk op me gemaakt. Aanrader!

Auteur: Anke de Vries
Titel: Littekens
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 167
Uitgeverij: Leminscaat
ISBN: 9789047707783