Overslaan en naar de inhoud gaan

Ann Mah – De vergeten kamer

Kate woont in Amerika en studeert hard voor hét Master of Wine-diploma. Om haar kennis over de lokale bourgogne te verbeteren, brengt ze een bezoek aan de wijngaard van haar familie in Frankrijk. Ze kan bij haar neef en zijn vrouw logeren. In ruil daarvoor helpt ze mee om de enorme wijnkelder op te ruimen. Daar doet ze een heel bijzondere ontdekking.

Ze besluit zich te verdiepen in haar familiegeschiedenis. Dan stuit ze op een verhaal dat al zestig jaar in de doofpot is gestopt; een tienermeisje dat op haar manier de Tweede Wereldoorlog probeerde te overleven. Maar tegen welke prijs heeft ze dat gedaan?

In ‘De vergeten kamer’ laat Ann Mah je twee verhaallijnen volgen: het verhaal van Kate in het heden en dagboekfragmenten uit de Tweede Wereldoorlog. Als lezer leg je niet meteen de link tussen die twee tijden, maar je hebt wel door dat ze iets met elkaar te maken hebben. Door de afwisseling tussen heden en verleden ben je snel geboeid door het verhaal. Je wil weten hoe het heden verloopt, wat er in het verleden is gebeurd en wat beide verhaallijnen met elkaar te maken hebben.

Er zijn inmiddels al veel (fictieve) boeken over de Tweede Wereldoorlog verschenen. Toch zal dit boek liefhebbers van dit soort verhaal boeien. Mah laat met ‘De vergeten kamer’ zien dat niet alles zo zwart/wit is als het in eerste instantie lijkt. Je vormt je door het verhaal heen een beeld wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, maar of je het meteen bij het juiste eind hebt…?

‘De vergeten kamer’ leest vlot en komt door de levendige beeldstijl van de auteur als het ware tot leven voor je. Je ziet bijvoorbeeld de wijngaarden en de enorme wijnkelder in Frankrijk meteen voor je. Dat maakt het lezen van het boek nog leuker. Zoals op de kaft van het boek te lezen is: liefhebbers van ‘De bakkersdochter’ en ‘Het familieportret’ zullen ook van dit verhaal genieten.

Auteur: Ann Mah
Titel: De vergeten kamer
Genre: Roman
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022583661