Overslaan en naar de inhoud gaan

Anne-Gine Goemans – Honolulu King

De tachtigjarige Hardy is eigenaar van een Indische toko. Hij is gelukkig getrouwd met Christina, die dement is en inmiddels in een verzorgingshuis woont. Samen hebben ze een dochter Aswani en een kleindochter Synne. Hardy bakt vaak samen Synne in de toko, vooral pasteitjes en spekkoek. Ook luistert hij naar de levensverhalen van zijn Indische klanten en draait Hawaïmuziek met zijn vrienden George en Cok. Samen met hen vormde Hardy ooit de legendarische Honolulu Kings. Daar bewaart hij goede herinneringen aan.

Maar als er tegenover de toko een sushirestaurant geopend wordt, worden oude wonden van Hardy opengereten. Hij is steeds meer met zijn verleden bezig en besluit in de loge van de vrijmetselarij zijn verzwegen verleden te openbaren. De schokkende biecht slaat in als een bom bij zijn broeders. Wat doen ze met de verkregen informatie? Mogen ze een misdaad verzwijgen vanwege hun geheimhoudingsplicht of toch niet?

Nadat ik een leesfragment van ‘Honolulu King’ had gelezen, was mijn nieuwsgierigheid en interesse meteen gewekt. Dat beloofde een interessant boek te worden. En die belofte is volledig waargemaakt. ‘Honolulu King’ is een indrukwekkend boek dat je bij blijft.

Anne-Gine Goemans vertelt het verhaal voornamelijk vanuit Hardy’s en Synnes perspectief. Deze twee karakters leer je het beste kennen. Je leest hun gedachten en gevoelens. Ook kom je veel te weten over Hardy’s verleden. Zijn openbaring in de vrijmetselarij is heftig. Na deze onthulling laat het boek je niet meer los en wil je door blijven lezen. Hoe reageren zijn broeders erop? Welke gevolgen heeft het voor Hardy? Wat vinden andere dierbaren van hem hiervan?

Goemans heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl, waardoor het verhaal heel fijn te lezen is. Ze behandelt een stukje geschiedenis dat voor veel mensen onbekend zal zijn, namelijk de Bersiap (na de capitulatie van Japan). Op een indrukwekkende wijze heeft ze deze vreselijke gebeurtenis verweven in het verhaal. Vooral de citaten op de cassettebandjes blijven je bij. ‘Honolulu King’ is een prachtige roman die je raakt en waar je nog wel even mee bezig bent in je gedachten nadat je de laatste bladzijden gelezen hebt.

Auteur: Anne-Gine Goemans
Titel: Honolulu King
Genre: Roman
Aantal pagina's: 346
Uitgeverij: Ambo | Anthos
ISBN: 9789041425225