Overslaan en naar de inhoud gaan

Annejet van der Zijl – Leon & Juliette (Boekenweekgeschenk 2020)

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden?

Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht - zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze...

Het Boekenweekgeschenk van dit jaar werd geschreven door Annejet van der Zijl. Zij heeft met ‘Leon & Juliette’ een mooi geschenk geschreven, waarin fictie en non-fictie in elkaar overlopen. Door de fijne en toegankelijke schrijfstijl weet de auteur een stukje geschiedenis op haar lezers over te brengen.

Doordat het geschenk slechts een beperkt aantal bladzijdes heeft, heb je niet alle ruimte om overal lang bij stil te staan. Daardoor kun je personages niet heel uitgebreid beschrijven. Toch weet Van der Zijl een interessant verhaal neer te zetten in de beperktheid die bij een kort verhaal hoort. Ze zet het heel feitelijk neer, waardoor het als een soort documentaire leest. Dat past prima bij het onderwerp van dit verhaal. ‘Leon & Juliette’ behoort wat mij betreft tot één van de interessantste Boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren.

Auteur: Annejet van der Zijl
Titel: Leon & Juliette
Genre: Kort verhaal
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: CPNB
ISBN: 9789059655140