Overslaan en naar de inhoud gaan

Aren van Muijen – De lobbyist

Parijs, december 2015. Een cruciale klimaatconferentie. Deze keer móeten er bindende afspraken worden gemaakt over de uitstoot van CO2, anders loopt ons klimaat onherstelbare schade op.

Vijf personages bereiden zich voor op deze beslissende top: de CEO van 's werelds grootste oliebedrijf, een olielobbyist, een milieuactivist, een klimaatwetenschapper en degene die uiteindelijk zal moeten beslissen: de eurocommissaris van Energie & Klimaat. Hoe dichter de top nadert, hoe meer hun levens in elkaar verstrikt raken. Gedreven activisten die dromen van een ongerepte Noordpool staan lijnrecht tegenover de puissant rijke en machtige olie-industrie die de schatten onder het smeltende ijs al bijna kunnen aanraken. Van de kolenmagnaten tot de klimaatgoeroes, het gaat hard tegen hard.

Wie lobbyt, wordt ook belobbyd. Geen middel wordt geschuwd om de eurocommissaris voor hun karretje te spannen. Haar beslissing zal verstrekkende gevolgen voor de toekomst hebben.

Aren van Muijen heeft met ‘De lobbyist’ een belangrijk en actueel thema verwerkt tot een boeiende roman. De personages zijn fictief, maar een gedegen onderzoek ligt ten grondslag aan dit boek. Dat merk je tijdens het lezen. De auteur maakt deze soms wat lastige materie op deze manier duidelijk en begrijpelijk voor iedereen. Dat komt mede door de manier waarop hij het verhaal geschreven heeft, namelijk in romanvorm.

Is ‘De lobbyist’ dan alleen maar een leerzaam en nuttig boek? Het antwoord daarop is nee. Van Muijen schuwt niet hier en daar wat humor erin te verwerken. Dat maakt het verhaal nog prettiger leesbaar. Een van de interessantste aspecten uit het boek is dat de auteur de verschillende belangen van de vijf personages duidelijk weet te verwoorden, ook al staan sommige lijnrecht tegenover elkaar. Na het lezen van dit boek kijk je met andere ogen naar de nieuwsberichten over het milieu en alles dat daarbij komt kijken.

Auteur: Aren van Muijen
Titel: De lobbyist
Genre: Roman
Aantal pagina's: 293
Uitgeverij: PepperBooks
ISBN: 9789020608366