Overslaan en naar de inhoud gaan

Arend van Dam – Hoe fel de zon ook scheen

10 mei 1940 luidde een zwarte periode voor Nederland in. In deze verhalenbundel neemt Arend van Dam zijn lezers mee terug naar de oorlogsjaren die onze geschiedenis voorgoed hebben getekend.

In twintig verhalen maken we kennis met bekende en minder bekende mensen. Zo ontmoeten we olympisch atlete Rie Mastenbroek, maar ook Miep Gies, die de familie Frank hielp tijdens hun onderduik. We ontmoeten helden als Hannie Schaft en Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook Guus en Lienke, die de oorlog aan de andere kant van de wereld meemaakten in Nederlands-Indië.

Met ‘Hoe fel de zon ook scheen’ heeft Arend van Dam een boeiend en leerzaam boek geschreven, dat geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen vanaf ongeveer 9 jaar zullen dit boek zelf kunnen lezen, maar tijdens het lezen waarschijnlijk nog een heleboel vragen aan hun (groot)ouders hebben. Daarnaast zal het boek ook voor volwassenen interessant zijn om te lezen, aangezien er bekende en minder bekende oorlogsverhalen in voorkomen.

Van Dam heeft een fijne, toegankelijke schrijfstijl. Hij maakt zijn verhalen begrijpelijk voor zijn jonge lezerspubliek. De illustraties van Alex de Wolf helpen daarbij. Daarmee komen de verschillende gebeurtenissen nog wat meer tot leven voor de lezers. Elk verhaal kent een afgerond geheel en nodigt uit om verder te praten over deze heftige gebeurtenis uit onze geschiedenis. Dat maakt van ‘Hoe fel de zon ook scheen’ een belangrijk boek dat elk kind gelezen zou moeten hebben of voorgelezen zou moeten krijgen.

Auteur: Arend van Dam
Titel: Hoe fel de zon ook scheen
Genre: Kinderboek / Non-fictie
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000371136