Overslaan en naar de inhoud gaan

Armando Lucas Correa – Het Duitse meisje

Voordat alles veranderde, had de Joodse Hannah Rosenthal een heerlijk leventje. Maar nu, in 1939, zijn de straten behangen met rood-wit-zwarte vlaggen; de bezittingen van haar familie zijn ingenomen en ze zijn niet langer welkom op plekken die vroeger aanvoelden als een tweede huis.

Dan dient zich een uitweg aan: de SS St. Louis, een oceaanstomer die Joden een veilige overtocht vanuit Duitsland biedt. Het lukt de Rosenthals een plaats te bemachtigen en ze vertrekken op het luxe schip richting Havana. Maar al snel zorgen onheilspellende geruchten ervoor dat de voorzichtige hoop van de passagiers plaatsmaakt voor angst. Het schip dat hun redding leek te zijn, wordt hun noodlot.

Zeventig jaar later, in New York, ontvangt Anna Rosen voor haar twaalfde verjaardag een raar pakketje van haar oudtante Hannah. De inhoud van het pakketje zorgt ervoor dat Anna en haar moeder naar Havana reizen om de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden van hun familie.

De kaft van ‘Het Duitse meisje’ maakt meteen indruk. Als je dit boek in de boekhandel of de bibliotheek ziet liggen, wordt je aandacht direct getrokken. Het meisje op de boot met een koffer in haar handen roept vragen op. Wie is het meisje? Waar gaat ze naartoe? En waarom lijkt ze helemaal alleen te zijn? Dan moet het verhaal nog gaan beginnen…

Armando Lucas Correa heeft een indrukwekkende roman geschreven, die je vanuit de perspectieven van Hannah en Anna leest. Afwisselend lees je wat beiden hebben meegemaakt. Dat zorgt voor een extra spanning in het verhaal. Omdat de ene verhaallijn telkens door de andere wordt afgebroken, blijf je het liefste steeds doorlezen. Je wil weten wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna.

Liefhebbers van oorlogsromans zullen ‘Het Duitse meisje’ zeker kunnen waarderen. Correa laat je met dit verhaal nog even nadenken over alles, nadat je het als lezer uit hebt gelezen. Het maakt absoluut indruk op je.

Auteur: Armando Lucas Correa
Titel: Het Duitse meisje
Genre: Roman
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022581483