Overslaan en naar de inhoud gaan

Astrid Harrewijn – Daar heb je vrienden voor

Joost is veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog. Hij werkt bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Zijn imago is stoffig en degelijk. Hij wil liever als stoer en aantrekkelijk worden gezien.

Nadat hij twee maanden in Rome aan een boek over keizer Augustus heeft gewerkt, volgt er een ommekeer. Als hij wil dat er iets aan zijn leven verandert, dan zal hij dat zelf voor elkaar moeten krijgen. Maar wat doe je als je op één dag twee keer ontslagen wordt en verstrikt raakt bij een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. En dan is Joost ook nog tot de ontdekking gekomen dat hij een kind wil. Maar dat betekent ook dat hij een vrouw nodig heeft…

Na ’Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ waarin Noor centraal stond, is het in ‘Daar heb je vrienden voor’ de beurt aan Joost. Natuurlijk komen de andere vrienden Kiki en Noor en klusjesman Gijs ook aan bod, maar Astrid Harrewijn vertelt het verhaal vanuit Joost. En wat is het een heerlijk boek geworden.

Vanaf de eerste hoofdstukken ben je blij dat je weer deel uitmaakt van de vriendengroep. En wat is het leuk om Joost beter te leren kennen. Hij begint zijn verhaal in Rome. Daar had hij wat mij betreft nog wel langer mogen blijven. Je ziet de mama’s en de kinderen uit de speeltuin zo voor je en je proeft haast de lekkere, Italiaanse gerechten. Harrewijn weet hoe ze een verhaal op papier moet zetten.

Tijdens het lezen heb ik regelmatig hardop moeten lachen. De schrijfstijl van de auteur is leuk, grappig en boeiend. Je leert het een en ander over de kunst- en archeologische wereld, en wat er allemaal bij komt kijken als je ineens een bestsellerauteur bent. Het is allemaal op een geloofwaardige manier neergezet. En heeft Joost zijn kinderwens kunnen vervullen? Daarvoor moet je het boek toch zelf lezen.

Met ‘Daar heb je vrienden voor’ heeft Harrewijn wederom een leuk en interessant boek geschreven. Ik kijk al uit naar het deel waarin Kiki de hoofdrol vervult. En misschien komt er stiekem ook nog wel eentje vanuit de ogen van Gijs…

Auteur: Astrid Harrewijn
Titel: Daar heb je vrienden voor
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022574430