Overslaan en naar de inhoud gaan

Astrid Harrewijn – De stroopwafelshop

De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden in respectievelijk Rome en Parijs.

Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen. Hoe gaat ze het hier één jaar volhouden?

Meteen vanaf het begin van ‘De stroopwafelshop’ word je heerlijk meegenomen in het verhaal. Astrid Harrewijn besteedt veel aandacht aan de verschillende personages en de omgevingen, waardoor je alles zo voor je ziet. Dat begint al meteen bij de vliegtuigvlucht naar New York. Je ziet Suze als het ware zo zitten naast haar medepassagier en je voelt bijna hoe zij zich moet voelen nu ze zo’n enorme stap heeft genomen.

Het mooie aan dit boek is dat het heel anders verloopt dan je in eerste instantie zou verwachten. Harrewijn heeft er een bijzonder verhaal van gemaakt over onder andere vriendschap, geluk en jezelf ontdekken. Er gebeuren een aantal onverwachte zaken, wat het verhaal nog mooier maakt. Het is genieten vanaf de eerste tot aan de laatste bladzijde. En dat komt dus niet alleen door de geur van de gebakken stroopwafels die je haast kunt ruiken als je erover leest.

Tot nu toe waren de boeken van de Vrienden-trilogie mijn favorieten van Harrewijn, maar daar komt met ‘De stroopwafelshop’ toch verandering. Lees dit boek, geniet ervan en ontdek zelf waarom ik er zo enthousiast over ben!

Auteur: Astrid Harrewijn
Titel: De stroopwafelshop
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022587225