Astrid Harrewijn – Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)

Foutmelding

  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementBase::execute($args = [], $options = []) should either be compatible with PDOStatement::execute(?array $params = null): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2244 of /home/deb118046/domains/boekenbeschrijfster.nl/public_html/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /home/deb118046/domains/boekenbeschrijfster.nl/public_html/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /home/deb118046/domains/boekenbeschrijfster.nl/public_html/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /home/deb118046/domains/boekenbeschrijfster.nl/public_html/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /home/deb118046/domains/boekenbeschrijfster.nl/public_html/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /home/deb118046/domains/boekenbeschrijfster.nl/public_html/includes/database/database.inc).

Noor wordt gezien als de ideale vriendin én dochter. Als ze een prachtige baan aangeboden krijgt als conservator bij het Van Gogh Museum, twijfelt ze geen moment en verhuist ze vanuit Limburg naar Amsterdam. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door haar vriend Ewald en haar ouders.

Kiki is het jongere zusje van Noor en compleet het tegenovergestelde. Ze is bewust single, leidt een wild en onbezonnen leven en werkt voor de spraakmakende kunstenaar Jeff Koons. Ze is in Amsterdam om de controversiële tentoonstelling van haar baas in het Stedelijk Museum te krijgen.

Joost is een oude studievriend van Noor, die heel wat van de wereld heeft gezien maar nu weer terug is in Amsterdam. Hij is archeoloog en kunsthistoricus, en werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.

De drie besluiten samen in een ietwat verwaarloosd pand aan de Herengracht te gaan wonen. Ze delen lief en leed met elkaar en hebben slechts één huisregel: er wordt niet over het werk gesproken. Maar dan stuit Noor op een groot schandaal in de kunstwereld. Met haar huisgenoten kan ze er niet over praten, haar vriend wil niets over haar Amsterdamse leven horen… en met haar collega’s durft ze het niet te delen. Wat nu?

‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ is vanaf het eerste hoofdstuk heerlijk om te lezen. Astrid Harrewijn heeft drie geweldige personages in het leven geroepen. Of eigenlijk vier, want laten we klusjesman Gijs in een leuke bijrol niet vergeten. Je leert Noor het beste kennen, aangezien het verhaal vanuit haar in de ik-persoon verteld wordt. Maar je komt ook zeker het een en ander te weten over Kiki en Joost. Zodra de drie samen in een pand wonen, voelt het bijna als thuiskomen voor de lezer. Je ziet de verschillende ruimtes uit het huis zo voor je. Dat geldt ook voor de kluswerkzaamheden die af en toe voorbij komen. Zeker als je net als ik pas verhuisd bent.

Harrewijn heeft een vlotte schrijfstijl met de nodige humor, waardoor je in het boek blijft lezen. De verschillende musea die de revue passeren, zorgen ervoor dat je jezelf af en toe in een museum waant. Dat geldt vooral voor het Van Gogh Museum. Je krijgt spontaan zin om naar Amsterdam te gaan, even in een tram te gaan zitten en dan het museum te bezoeken. Tijdens het lezen van ‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ zat ik zo in het verhaal dat ik alles om me heen vergat. Voor mijn gevoel was ik gewoon echt even in Amsterdam. Heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt met een boek.

Na een mooie en interessante ontknoping heb je er voor je gevoel drie vrienden bij gekregen. Hopelijk was dit niet het laatste boek over Noor, Kiki en Joost. ‘Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)’ is meer dan slechts een roman; het is een verhaal over hoe belangrijk vriendschap in het leven is.

Auteur: Astrid Harrewijn
Titel: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
Genre: Roman
Aantal pagina's: 301
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022576175

Reacties

Prachtige recensie; heel erg bedankt. Ik ben hier heel erg blij mee en deel hem ook op FB. Thnx!

Dag Astrid, leuk om te horen :-)

Hey Kim,

Leuke recensie. Ik ben erg benieuwd naar dit boek! Heb toevallig net te horen gekregen dat ik mee mag doen met de Hebban Leesclub, dus ik denk dat hij binnenkort wel bij me op de mat valt. Kan ik weer lekker lezen... :-)

Groetjes Kristie

Ha Kristie,
Wat leuk dat je aan de leesclub van dit boek mee mag doen. Ik vond het een heerlijk boek, zoals je hebt kunnen lezen :-). Alvast veel leesplezier toegewenst!
Groetjes van Kim

Heel duidelijke en prachtige recensie. Als er nog enige twijfel mocht zijn om over te gaan tot het lezen van dit boek, dan is deze volledig weggesmolten onder de lovende recensie. Dit boek ga ik alvast lezen.
Nog heel veel succes!!!!
Groetjes
Katrien

Dank je wel, Katrien.
Je krijgt er zeker geen spijt van als je dit boek gaat lezen. Veel leesplezier!