Overslaan en naar de inhoud gaan

Astrid Harrewijn – Vrienden voor het leven

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar niets is minder waar. De tentoonstelling ontaardt in een politieke rel met vervelende gevolgen voor Kiki. Hoe nu verder?

Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van trouwe klusjesman Gijs, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkickkliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen, is meer nodig dan goede voornemens alleen...

Na ’Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) met een hoofdrol voor Noor en ’Daar heb je vrienden voor’ met een hoofdrol voor Joost is het in ‘Vrienden voor het leven’ tijd voor Kiki. In de vorige twee delen heb je haar al een beetje leren kennen, maar je leert nog meer over haar in dit laatste deel uit het drieluik.

Net als bij de twee voorgaande delen heeft Astrid Harrewijn met dit derde deel wederom een heerlijke roman geschreven. De vaste personages ken je inmiddels en je bent als lezer blij dat je je weer in hun wereld mag mengen. Door de vlotte en beeldende schrijfstijl van de auteur komt het verhaal helemaal tot leven. Je ziet het zo voor je dat Kiki last-minute nog allerlei kerstboodschappen moet doen en hoe ze door de Amsterdamse winkelstraten loopt. Heerlijk!

Gelukkig komen Noor, Joost en Gijs ook regelmatig voorbij in het boek, maar de hoofdrol is deze keer echt weggelegd voor Kiki. En wat maakt ze veel mee. Als lezer leef je ontzettend met haar mee én kun je regelmatig met (of om) haar lachen. Ze is een bijzonder personage. Dat wist je stiekem al wel vanuit de eerdere delen, maar dat komt nu nog meer tot uiting.

‘Vrienden voor het leven’ vormt een prachtige afsluiting van een drieluik over drie bijzondere personages. Harrewijn houdt je van het begin tot het einde vast en zorgt ervoor dat je helemaal meegenomen wordt in de wereld van - in dit geval - Kiki. Ik heb ontzettend genoten van deze drie boeken en zal ze zeker nog eens herlezen. En stiekem blijf ik hopen op een vierde deel vanuit de wereld van Gijs.

Auteur: Astrid Harrewijn
Titel: Vrienden voor het leven
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022574447