Overslaan en naar de inhoud gaan

Astrid Sy – De brieven van Mia

Laila woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar Laila haar vader achter moest laten.

Als Laila voor een schoolopdracht de norse meneer Cohen moet helpen met huishoudelijke klusjes, heeft ze daar eerst helemaal geen zin in. Maar bij het opruimen van zijn stoffige zolder vindt ze een mysterieuze trommel vol met oude brieven. Laila begint nieuwsgierig te lezen en raakt helemaal in de ban van de joodse Mia, die dapper in verzet komt tegen de nazi's. Laila raakt vastbesloten te achterhalen wat er met Mia is gebeurd tijdens de oorlog. Als een ware detective begint ze aan een spannende zoektocht.

In ‘De brieven van Mia’ staat de 11-jarige Laila centraal. Een meisje dat samen met haar familie uit Syrië naar Nederland is gevlucht. Astrid Sy heeft van Laila een heel levendig personage gemaakt. Leeftijdsgenootjes zullen karaktereigenschappen van haar zeker herkennen, zoals het saai vinden van school. Daarnaast is het een leerzaam boek, zowel vanwege de geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog als het moeten vluchten uit je eigen land. Op een begrijpelijke manier licht de auteur het een en ander toe over deze gebeurtenissen, zodat het voor jong en oud duidelijk wordt.

Ook al is ‘De brieven van Mia’ een kinderboek, ik verwacht dat jong en oud ervan zal genieten. Zodra Laila de brieven heeft ontdekt, wil je er als lezer ook meer over weten. Wie is Isa aan wie de brieven geschreven worden? En wie is Mia, degene die de brieven schrijft? Wat is er met hen gebeurd? Deze en vele andere vragen worden in de loop van het verhaal beantwoord. Dat levert een mooi, ontroerend én leerzaam (kinder)boek op.

Auteur: Astrid Sy
Titel: De brieven van Mia
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 124
Uitgeverij: Rose Stories
ISBN: 9789082470123