Overslaan en naar de inhoud gaan

Barry Schwartz – Waarom we werken

We leven in een wereld waarin ons is verteld dat we voornamelijk werken omdat we ervoor betaald krijgen. Onze maatschappij is hier zelfs grotendeels op ingericht. Hoe komt het dat zoveel mensen ontevreden en ongelukkig met hun werk zijn, ook al verdienen ze er een mooi salaris mee? En waarom zijn er mensen die niet veel betaald krijgen, maar toch heel blij zijn met het werk dat ze doen? Zou dat betekenen dat er andere redenen zijn waarom mensen werken?

Aan de hand van onderzoek laat Barry Schwartz de lezers zien dat mensen niet puur voor geld werken. Hij heeft daarvoor allerlei sectoren bekeken, zoals ziekenhuizen, autofabrieken, kapsalons en directiekamers. Naar aanleiding hiervan kun je ontdekken welke trends en patronen leiden naar een gelukkige en fijne werkplek. Daar is tenslotte iedereen naar op zoek, nietwaar?

Na een interessante inleiding neemt Schwartz zijn lezers mee in de wereld van het werken. De auteur haalt interessante studies en onderzoeken aan, die onder meer laten zien dat werken veel effectiever gebeurt als mensen er plezier in hebben. Ergens weten we dat natuurlijk wel, maar als het zo op papier staat komt het nog extra duidelijk over.

De stof uit ‘Waarom we werken’ wordt op een boeiende en leuke manier verteld, waardoor je het boekje met veel plezier leest. En wie weet zorgt het ervoor dat mensen op een andere wijze naar hun werk gaan kijken en eens goed gaan nadenken hoeveel plezier ze zelf eigenlijk in hun werk hebben. Wie weet wat voor gevolgen dat kan hebben…

‘Waarom we werken’ is onderdeel van TED-boeken. Amsterdam University Press geeft dit voorjaar samen met Davidsfonds Uitgeverij vier Nederlandstalige TED-boeken uit: kleine boeken over grootste ideeën. Kijk voor meer informatie op www.tedboeken.nl.

Auteur: Barry Schwartz
Titel: Waarom we werken
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 104
Uitgeverij: Amsterdam University Press
ISBN: 9789462982000