Overslaan en naar de inhoud gaan

Becky Albertalli – Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

Simon Spier is zestien jaar en hij valt op jongens. Dat gaat eigenlijk niemand iets aan. Hij heeft al genoeg drama in zijn leven dankzij de rol in de schoolmusical. Maar alles verandert als een e-mail van hem aan zijn online crush Blue in verkeerde handen valt. Zijn geheim is niet meer veilig.

Simons leven komt op z’n kop te staan. Hij wordt gechanteerd, Blue gaat steeds meer met hem flirten en zijn vrienden begrijpen hem steeds minder. Simon vraagt zich af hoe hij aan zijn ouders, zijn zussen en zijn vrienden moet vertellen dat hij op jongens valt. Tegelijkertijd vraagt hij zich af waarom je je seksualiteit moet verantwoorden. Heteroseksuele mensen hoeven toch ook niet uit de kast te komen? Hoe dan ook, Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen, voordat iemand anders dat voor hem doet…

Tijdens een Twitteruurtje met de hashtag #vraaghetdeboekblogger zag ik de vraag voorbij komen wie er allemaal al het boek ‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ had gelezen. Ik reageerde dat ik dat nog niet gedaan had, waarop ik een overtuigend antwoord kreeg om dat echt eens een keer te doen. De bibliotheek had het boek niet op voorraad en niet in bestelling, dus besloot ik het bij de boekhandel te halen. En daar heb ik absoluut geen spijt van gehad.

‘Simon vs.’ is een prachtig, ontroerend, boeiend en geweldig boek. Becky Albertalli laat je nadenken en lachen tegelijkertijd. Je leeft met Simon mee en leert hem steeds beter kennen omdat het verhaal vanuit de ik-persoon is verteld. En je gaat je als lezer ook afvragen waarom hij wel moet vertellen dat hij op jongens valt, maar dat het niet had gehoeven als hij op meisjes zou vallen. Waarom is dat eigenlijk de standaard in onze maatschappij?

De mailwisseling tussen Simon en Blue zijn mooi en soms zelfs inspirerend. Zonder dat ze elkaar kennen, hebben de twee jongens heel veel aan elkaar. Langzaamaan bloeit er een liefde op, ook al weten ze niet wie de ander is. Samen met Simon ga je natuurlijk wel op zoek naar Blue, maar wie het nu echt is…? Als de ontknoping nadert, heb je ontzettend zin in oreo’s..., en wil je aan de ene kant door blijven lezen om op al je vragen antwoord te krijgen maar aan de andere kant wil je nog geen afscheid nemen van Simon.

Albertalli geeft een duidelijke boodschap mee aan haar lezers: het gaat niet om de buitenkant, maar om de inhoud. Dat komt bijvoorbeeld ook naar voren met de kaft van het boek. Het boek kent twee verschillende kaften (rood en blauw) en één ISBN. Als je het boek bestelt (en niet in de boekhandel meteen kan uitzoeken), weet je niet welke kaft je krijgt. Maar het maakt niet uit of je het blauwe of het rode boek leest, de inhoud is hetgeen dat telt.

Auteur: Becky Albertalli
Titel: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 9789020679946