Overslaan en naar de inhoud gaan

Becky Albertalli en Adam Silvera – Zo moet het zijn

Ben heeft zijn eerste jaar op de universiteit overleefd, maar hij heeft meer dan ooit het gevoel dat hij in een sleur zit. Het enige lichtpuntje is Mario, die hem geregeld Spaanse les geeft en nog vaker zoent. Mario droomt van een carrière in Hollywood en voorzichtig durft Ben ook naar de toekomst te kijken. Maar waarom blijft hij aldoor denken aan iemand uit het verleden?

Arthur is voor het eerst in twee jaar terug in New York, klaar om de theaterwereld te bestormen. Natuurlijk baalt hij ervan dat hij zijn vriendje Mikey nu moet missen, maar hij is ervan overtuigd dat hun relatie sterk genoeg is. Daarom is het ook geen big deal dat hij Ben weer tegen het lijf loopt. En het is ook helemaal prima dat die gelukkig is met een onbekende - en heel aantrekkelijke - jongen.

Na het lezen van ’Wat als dit het is’, hoopte je stiekem dat er ooit nog een tweede boek over Ben en Arthur zou verschijnen. Voor je gevoel hoorde het verhaal van deze twee personages niet zo te eindigen. Gelukkig is dat verschenen in de vorm van ‘Zo moet het zijn’.

Het voorwoord door de eigenaar en uitgeefdirecteur van Blossom Books is kort maar krachtig. Het laat je als lezer meteen lachen. Je bent het namelijk stiekem met haar eens dat er wel wat meer vanuit Becky Albertalli en wat minder vanuit Adam Silvera in het tweede boek mag komen. Lees het vorige boek en andere boeken van deze auteur en je begrijpt direct wat ze bedoelt.

‘Zo moet het zijn’ wordt het ene hoofdstuk vanuit Ben en het andere hoofdstuk vanuit Arthur verteld. Het was even geleden dat ik het vorige boek gelezen had, dus ik moest er wel eventjes inkomen. Hoe zat het ook alweer precies? Wie deed wat precies en waarom? Gelukkig geven de auteurs hier en daar kleine verwijzingen naar ‘Wat als dit het is’, waardoor je de draad weer heel snel oppakt.

Albertalli en Silvera hebben een fijne schrijfstijl en weten het verhaal van de twee mannelijke hoofdpersonen mooi te vertellen. Je leeft met ze mee, je wil ze af en toe iets voorzeggen en je wil ze soms de juiste richting insturen (tenminste, de in jouw ogen juiste richting)… ja, je zit op een gegeven moment helemaal in het verhaal. Heerlijk! Of dit boek het einde krijgt waar je al heel lang op hoopte.. daarvoor mag je het boek zelf gaan lezen. Ongeacht die uitkomst is het een hele fijne Young Adult om te lezen. Aanrader… zeker als je het vorige boek goed vond.

Auteurs: Becky Albertalli en Adam Silvera
Titel: Zo moet het zijn
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 360
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 9789463493345