Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestaan er mensen die bang zijn voor het getal 8?

Op dinsdag 28 juni bracht kinderboekenschrijver Jozua Douglas een bezoek aan de groepen 5 tot en met 8 van basisschool De Wegwijzer in ’s Gravenmoer. Douglas is bekend van onder meer ‘De verschrikkelijke badmeester’, ‘De vreselijke tweeling’ en ‘De reuzentrol’.

De bovenbouwleerlingen hadden dit bezoek te danken aan de Leestippers. Hennie Borstlap van Jeugdbieb.nl legde dit uit. Op De Wegwijzer zitten veertien Leestippers. Deze leerlingen lezen een boek en als ze het echt heel goed vinden, schrijven ze er een stukje over waarom anderen dit boek ook zouden moeten lezen. Al deze stukjes zijn terug te lezen op de website van Jeugdbieb. Als bedankje krijgen de leerlingen elk jaar een cadeautje. Maar het leek Hennie dit jaar leuk om in plaats daarvan een schrijversbezoek cadeau te doen. Niet alleen voor de Leestippers, maar ook voor al hun klasgenootjes. Hennie is zelf groot fan van Jozua Douglas, dus de keuze was snel gemaakt.

Guus is een van de Leestippers en hij las al een boek van Douglas, namelijk ‘De Gruwelijke Generaal’. Hij vond het een leuk en zeer grappig verhaal. Het boek kreeg van hem een 7,5. Dat is wel heel goed, legde hij uit, want hij geeft boeken eigenlijk nooit een hoger cijfer dan een 8. Daar kon Jozua wel erg om lachen.

Interactieve ochtend
Na deze mooie introductie was het de beurt aan de kinderboekenschrijver waar het deze ochtend om draaide: Jozua Douglas. Op een enthousiaste en boeiende manier vertelde hij zijn verhaal aan de kinderen. Zo schreef hij op 7-jarige leeftijd in een brief aan zijn opa zijn allereerste verhaaltje. Op die leeftijd wilde hij trouwens nog geen schrijver worden. Hij dacht eerst aan piloot, wielrenner, acteur en geitenboer. Totdat hij een eigen verhaal in de klas voorlas en iedereen daar heel enthousiast op reageerde. Inmiddels heeft hij 20 boeken geschreven en verschijnt in september zijn nieuwste boek, getiteld ‘De ongelooflijke Ravi Ravioli’.

Douglas maakte er een interactieve ochtend van. Hij had een quiz samengesteld met vragen die betrekking hadden op zijn boeken. De leerlingen staken hun vinger op als ze dachten dat een stelling waar was en anders hielden ze hun handen omlaag. Dankzij deze quiz weten we dat nu dat er inderdaad mensen bestaan die bang zijn voor het cijfer 8 en dat er een wereldkampioen boterhammen smeren is.

Favoriete schrijver
De leerlingen kregen ook de kans om hun vragen aan Jozua te stellen. Zo vroeg een leerling zich af hoe hij aan zijn ideeën komt. Dan blijkt dat Jozua overal ideeën krijgt: in het zwembad, in het bos, tijdens het eten en zelfs als hij slaapt. Hij probeert dat dan meteen ergens op te schrijven, zodat hij het later niet kan vergeten. Het antwoord op de vraag wie zijn favoriete schrijver is, is zo gegeven: Roald Dahl. Hij raakt geïnspireerd door zijn verhalen en noemt hem zelfs zijn meester, ook al heeft hij nooit echt les van hem gehad. De vraag welk eigen boek hij het beste vindt, vindt Jozua lastiger te beantwoorden. Zijn boeken zijn een soort kinderen voor hem en daarom vindt hij ze allemaal even goed en even leuk.

Na een klein voorproefje uit zijn nieuwste boek en een spannende spionageworkshop, waarbij een van de juffen ineens als spion wordt gezien, zit het schrijversbezoek er alweer op. Jozua heeft voor iedereen een speciale ansichtkaart meegenomen, die hij voor iedere leerling signeert. De leerlingen en de juffen en meester hebben zichtbaar van deze leuke ochtend genoten.

Dit artikel verscheen in Weekblad Dongen - editie 30 juni 2016