Overslaan en naar de inhoud gaan

Bibi Dumon Tak – Latino King

Castel ontdekt al jong dat er in de drugswereld op een makkelijke manier veel geld te verdienen valt. Hij laat zich verleiden drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af. Hij wordt gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren en belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied.

Binnen de muren van de gevangenis geldt het recht van de sterkste. De zwaarste criminelen van het land zitten er vast, er wordt gedeald, gevochten, gegokt en gedronken. Er is geen eten voor wie geen geld heeft, geen medische zorg, geen kleding en zelfs geen bed. Al snel weet Castel zeker dat er maar één manier is om te overleven: ontsnappen.

In het begin van ‘Latino King’ moet je vooral even wennen aan het hoofdpersonage. Je valt middenin het verhaal van Castel die opgesloten zit in een gevangenis. Hij komt in eerste instantie niet heel sympathiek over. Op dat moment weet je als lezer nog niet wat er precies is gebeurd en wat Castel allemaal op zijn kerfstok heeft. Gaandeweg laat Bibi Dumon Tak dat aan haar lezers weten. Stukje bij beetje mag je ontdekken wat er in het verleden is gebeurd en vooral wat er is misgegaan.

Hoe verder je in het verhaal bent en hoe meer je over Castel te weten komt, hoe interessanter dit personage wordt. Hij wordt niet echt sympathieker door het verhaal heen, maar het is wel boeiend om te lezen wat er is gebeurd waardoor hij in de situatie zit waarin hij terecht is gekomen. De verschillende bijpersonages maken het verhaal wel echt compleet. Zij geven het verhaal nog wat meer smeuïgheid, om het zo maar even te noemen.

Tak weet het verhaal van Castel op een spannende en boeiende manier neer te zetten. Als je eenmaal gewend bent aan het hoofdpersonage en aan het taalgebruik, leest het vlot weg en ben je benieuwd hoe een en ander zal aflopen. Zeker interessant om te lezen voor de tienerdoelgroep waarvoor het oorspronkelijk bestemd is.

Auteur: Bibi Dumon Tak
Titel: Latino King
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 197
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045110318