Overslaan en naar de inhoud gaan

Birgit Treipl – Schuilen tussen bamboe

Victor Treipl wordt geboren in Bandoeng, Nederlands-Indië, als enig kind van een Oostenrijks emigrantenechtpaar. Omdat Oostenrijk deel uitmaakt van het Duitse Rijk worden ze bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door Nederland aangemerkt als ‘staatsvijandelijke Duitsers’. Hun bezittingen, waaronder Grand Hotel Lembang, worden geconfisqueerd en verkocht.

Terwijl familieleden in Nederlandse kampen verdwijnen, worden Victor en zijn tante Hilda gevangengehouden in een geïsoleerd bergdorp. Victor is negen jaar en wees. Onder de gruwelen van de koloniale oorlog sluimert een familiegeheim dat pas wordt onthuld wanneer Victor en zijn tante in 1949 worden overgebracht naar een kamp in Batavia. Het markeert zijn zoektocht naar identiteit en een eigen stem in tijden van oorlog, onrecht en verlies.

Het verhaal van ‘Schuilen tussen bamboe’ komt goed binnen bij de lezer. Wat knap dat Birgit Treipl dit verhaal van haar vader op papier heeft kunnen zetten… en op zo’n manier dat de emoties en gevoelens van de personen uit het verhaal duidelijk overkomen bij de lezer. Je wordt als het ware meegezogen in het boek, waardoor je het het liefste in één ruk uit wil lezen.

In het begin van het verhaal ben je even zoekende wie wie precies is en welke relatie ze precies met elkaar hebben. Als je eenmaal goed in het verhaal en een en ander steeds duidelijker wordt, leest het verhaal lekker door. De schrijfstijl van Treipl is vlot en ze weet haar lezers continu in het verhaal te houden door kleine cliffhangers. Je wil gewoon telkens na elk hoofdstuk weten hoe het verder gaat. Knap als een auteur je zo in het verhaal weet te houden.

‘Schuilen tussen bamboe’ laat zien hoe een Oostenrijker de oorlog in Nederlands-Indië heeft ervaren. Je leert meer over deze tijd vanuit het perspectief van iemand die het heeft meegemaakt en welke gevolgen dat heeft gehad. Dat levert een interessant en mooi historisch beeld op.

Auteur: Birgit Treipl
Titel: Schuilen tussen bamboe
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402705638