Overslaan en naar de inhoud gaan

Camilla Läckberg – Heks

Wanneer een jong meisje van een boerderij net buiten Fjällbacka verdwijnt, denkt men meteen aan een oude zaak. Dertig jaar geleden verdween daar namelijk een vierjarig meisje dat later werd teruggevonden - vermoord. Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord; de een leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Fjällbacka en de ander is een beroemde actrice die even is teruggekeerd.

Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid toch onderzoeken, daarbij bijgestaan door zijn vrouw Erica Falck die bezig is met een boek over de oude moordzaak. Dan blijkt dat bij sommigen oud zeer erg diep zit.

Begin 2015 verscheen het vorige boek van Camilla Läckberg, ’Leeuwentemmer’ genaamd. Nu, ruim twee jaar later, is er weer een nieuw deel verschenen met Patrik Hedström en Erica Falck in de hoofdrollen. Uit het dankwoord komt de reden naar voren dat het er enige tijd tussen de boeken heeft gezeten. Tijdens het eerste levensjaar van hun jongste kind heeft de auteur ‘Heks’ geschreven.

Het is in het begin even wennen wie wie is in het boek en welke rol ze in het boek spelen. De bekende personages uit de serie ken je natuurlijk al, maar de nieuwe moet je nog even leren kennen. Läckberg laat de verschillende personen binnen één hoofdstuk aan het woord. Dat doet ze tot nu toe in al haar boeken, dus daar raak je snel aan gewend. Hierdoor leer je iedereen wat beter kennen en weet je soms al zaken voordat de mensen uit het boek het weten. Dat verhoogt de spanning.

Naast het verhaal in het heden, waarin actuele thema’s als pesten en vluchtelingen naar voren komen, speelt er zich ook een verhaal in het verleden af. In haar vorige boeken waren deze passages schuingedrukt; in dit nieuwste deel staat het jaartal uit de 17e eeuw erboven. Lange tijd vraag je je af wat de link is tussen heden en verleden, maar daar krijg je uiteindelijk antwoord op. En die link is een stuk verrassender dan je in eerste instantie had verwacht.

Ondanks dat ‘Heks’ bijna 700 pagina’s telt, leest het boek als een trein en heb je het zo uit. De onderzoeken zijn spannend, de geheimen lijken groter en groter te worden en je bent als lezer ontzettend nieuwsgierig hoe het allemaal in elkaar zit. Als je eenmaal bij de ontknoping aanbeland bent, zit je op het puntje van je stoel. Läckberg weet haar lezers weer uitermate te boeien in het nieuwste deel van Hedström en Falck. Tot nu toe was ’Oorlogskind’ mijn favoriete boek uit deze reeks, maar ‘Heks’ komt nu op een goede tweede plaats.

Auteur: Camilla Läckberg
Titel: Heks
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 684
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789041420152