Overslaan en naar de inhoud gaan

Camilla Läckberg – Leeuwentemmer

Inspecteur Patrik Hedström en zijn team zijn bezig met een vermissingszaak van een jong meisje. Victoria is van de ene op de andere dag verdwenen en niemand heeft gezien waar en wanneer ze is meegenomen. De zaak komt in een stroomversnelling als ze dood gevonden wordt. Ze is tijdens haar ontvoering ernstig verminkt geraakt. Patrik vermoedt dat er een verband is met enkele andere vermiste meisjes. Hij zet alles op alles om te ontdekken wie hierachter zit en waar de meisjes zijn.

Ondertussen is Erika bezig met een nieuw boek, dat ze baseert op een oude zaak. Het gaat om een familietragedie die eindigde met de dood van de echtgenoot. Ze gaat in gesprek met Laila die haar man heeft vermoord en daardoor haar twee kinderen is kwijtgeraakt. Erika probeert uit te zoeken wat er nu precies is gebeurd bij het gezin van Laila en haar man Vladek.

Halverwege 2012 las ik ‘Engeleneiland’ van Camilla Läckberg en eindigde ik mijn recensie met de hoop dat het negende deel met Patrick en Erika in de hoofdrol snel zou verschijnen. Daar hebben we even op moet wachten, maar vorige week verscheen eindelijk dit boek met de titel ‘Leeuwentemmer’. Het is het wachten waard geweest… alhoewel ik hoop dat een eventueel tiende deel wat sneller verschijnt.

‘Leeuwentemmer’ is vanaf het begin spannend en boeiend. Je leert een heleboel personages kennen. Sommigen ken je uit de voorgaande delen, zoals het team van politieagenten en de familieleden van Patrik; anderen komen voor het eerst in dit verhaal voor. Het duurt altijd eventjes voor je precies weet wie wie is en welke rol ze binnen het boek hebben. Dat komt ook omdat de auteur meerdere personen in een hoofdstuk aan het woord laat. Daardoor moet je goed opletten wie wanneer iets doet. De auteur laat wel een witregel tussen de verschillende passages om de overgang van de ene naar de andere persoon te markeren.

In principe kun je elk verhaal van Läckberg als losstaand geheel lezen; de auteur grijpt af en toe terug naar zaken uit het verleden bij de vaste personages. Doordat het 2,5 jaar geleden was dat ik het vorige boek had gelezen, moest ik soms even goed nadenken wat er ook alweer precies in ‘Engeleneiland’ gebeurd was. Gelukkig helpt de auteur je daar wel bij.

Zoals in al haar boeken gebruikt Läckberg ook in ‘Leeuwentemmer’ schuingedrukte passages. Dit zijn fragmenten uit het verleden die met de zaak in het heden te maken hebben. Hoe dat precies het geval is, weet je vaak pas tegen het einde van het boek. Het zorgt er wel voor dat je zelf extra gaat meepuzzelen hoe alles in elkaar zit (en er vaak achter komt dat je het niet helemaal of helemaal niet bij het rechte eind hebt). Deze passages geven het verhaal extra spanning.

‘Leeuwentemmer’ is met recht een échte Läckberg te noemen. Het boek is spannend, verrassend en boeit van het begin tot het einde. De fans van Patrik en Erika zullen – net als ik – blij zijn dat er een nieuw deel verschenen is.

Auteur: Camilla Läckberg
Titel: Leeuwentemmer
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 369
Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN: 9789041420145