Overslaan en naar de inhoud gaan

Chantal van Gastel – Zwaar verguld

Eindelijk krijgt Isa haar sprookjeseinde met haar grote liefde Ruben. Ze gaan trouwen! Voor het eerst in haar leven is Isa dolgelukkig en heeft ze niets te wensen. Dat geldt helaas niet voor haar dierbare vrienden.

Het kindje van Floor en Mas wordt veel te vroeg geboren, waardoor ze een zeer onzekere periode tegemoet gaan. Stijn had een geweldige baan in het buitenland, maar die heeft hij opgegeven om bij Bram te zijn. Het is alleen de vraag of hem dat écht gelukkig maakt.

De ouders van Isa en Ruben hebben zo hun eigen ideeën hoe de bruiloft eruit moet komen te zien. Isa neemt zich voor om haar grote dag door niets of niemand te laten verpesten. Zolang zij in de perfecte jurk past en Ruben naast haar staat, komt het allemaal goed. Ze gaat ervoor zorgen dat iedereen, net als zij, een gelukkig einde krijgt. Maar of dat mogelijk is?

‘Zwaar verguld’ is mijn favoriete deel uit de Zwaar-reeks. De reden? De tweede keer dat ik dit boek las, zat ik zelf midden in de voorbereidingen van ons huwelijk. Dat leverde veel herkenning op met de gebeurtenissen uit dit boek. Ondanks dat Chantal van Gastel niet getrouwd is, heeft ze op zeer realistische wijze alle stappen richting de grote dag beschreven. Ik las dat ze voor dit boek wel bruidsjurken is gaan passen. Dat is vast leuke research geweest.

Het verhaal van ‘Zwaar verguld’ kenmerkt zich door uitersten. Aan de ene kant heb je bijvoorbeeld een dolgelukkige Isa en Ruben die volop met de bruiloft bezig zijn, maar aan de andere kant moet het kindje van Floor en Mas vechten om in leven te blijven. Sommige passages heb ik met tranen in mijn ogen gelezen.

Van Gastel heeft met ‘Zwaar verguld’ een mooie afsluiting geschreven van de Zwaar-trilogie. Alle personages komen nog een keer aan bod. Maar… stiekem hoop ik dat de auteur ooit nog een boek over Isa en Ruben zal schrijven. Het zijn zulke leuke personages, en misschien krijgen ze ooit nog een kindje. Ik hoop het! En tot die tijd herlees ik de drie delen gewoon nog eens…

Auteur: Chantal van Gastel
Titel: Zwaar verguld
Genre: Chicklit
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044344585