Overslaan en naar de inhoud gaan

Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.

‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ staat vol prachtige illustraties en mooie uitspraken. Charlie Mackesy heeft hiermee een bijzonder boek op de markt gebracht. Het begint met een kort voorwoord van de auteur, waarin hij onder meer zegt dat je dit boek kunt lezen op de volgorde waarop je wil. Ik heb het braaf van het begin tot het eind gelezen, maar dat hoeft dus niet volgens de auteur. Dat voorwoord wekt meteen je nieuwsgierigheid. Leuk gedaan!

Mackesy laat met weinig woorden en met veel mooie afbeeldingen heel veel wijze lessen zien. Eén van de uitspraken die mij het meest is bijgebleven, is het volgende:
’Wat lijkt jou de grootste tijdverspilling?’
‘Jezelf met anderen vergelijken, zei de mol.’

Dat is een wijze les voor veel mensen… en iets waar ik zelf soms wat meer op zou mogen letten.

‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ is geen boek dat je in één ruk uit wil lezen. Je wil genieten van de korte teksten en van de illustraties. Je wil bepaalde wijze boodschappen rustig tot je laten doordringen. Je wil soms even stilstaan bij een bepaalde passage of een bepaald beeld. Het is een prachtig boek waar je regelmatig nog even in wil bladeren of waar je nog even in wil kijken.

De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen.

Auteur: Charlie Mackesy
Titel: De jongen, de mol, de vos en het paard
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 128
Uitgeverij: Kokboekencentrum Jeugd
ISBN: 9789026623844