Overslaan en naar de inhoud gaan

Charlotte de Monchy – Eens gegeven

In Felines leven is er ruimte voor verbetering: ze woont antikraak in een krakkemikkig voormalig hotel, samen met een bonte verzameling huisgenoten op wie ze zeer gesteld is maar die geen van allen geld hebben om iets aan hun huisvesting te verbeteren. Op papier heeft Feline een droombaan: kunsttaxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de stomme karweitjes aan Feline over.

Als Feline een keer iets voor haar baas moet ophalen, eindigt dat uitstapje geheel onverwachts in een wilde nacht met de knappe Teun, die werkt als bankier in de Londense City. Het kitscherige schilderijtje dat hij haar ten afscheid voor de grap cadeau geeft, blijkt een tweede, veel waardevoller schilderij te verbergen: een onontdekte Breitner, iets dat Teun duidelijk niet wist. Als ze het verkoopt, kan Feline het geld héél goed gebruiken om het huis op te knappen. En ze ziet Teun toch nooit meer, dat weet ze zeker. Maar of dat wel klopt…?

‘Eens gegeven’ heeft een verrassend begin waarin hoofdpersonage Feline een onenightstand met bankier Teun heeft. Dat zorgt ervoor dat je als lezer meteen in het boek zit. Je bent benieuwd wie Feline is en wat ze allemaal doet. Daar kom je gaandeweg het verhaal achter, mede dankzij haar leuke huisgenoten. Door de prettige en levendige schrijfstijl van Charlotte de Monchy zie je alle personages en het hotel waarin ze wonen helemaal voor je. Je zou er zo een dagje willen gaan wonen om met ze te eten en een gezelschapsspelletje mee te doen.

Hier en daar kent ‘Eens gegeven’ een aantal voorspelbare situaties, maar tegelijkertijd zorgt de auteur ervoor dat niet alles uit het verhaal al vooraf uitgetekend kan worden. De Monchy geeft haar lezers ook een aantal verrassende wendingen. Dat maakt het een heerlijk en leuk verhaal.

Feline is een leuk personage dat je zoveel meer gunt dan ze nu heeft, met name op werkgebied. Maar ook haar huisgenoten zijn geweldig. Zij maken het boek echt helemaal compleet. Voor een aantal ontspannen en leuke leesuurtjes ben je met ‘Eens gegeven’ aan het juiste adres.

Auteur: Charlotte de Monchy
Titel: Eens gegeven
Genre: Roman
Aantal pagina's: 336
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022580561