Overslaan en naar de inhoud gaan

Charlotte de Monchy – Wie waagt die wint

Lizzie schaamt zich dood voor haar baan als marketeer bij Man van Nu, een ordinair lifestyleblad voor mannen. Het uitgeleefde, studentikoze appartement waar ze na haar studiejaren nog steeds woont is ze inmiddels ontgroeid en haar prins lijkt op een schildpad te zitten en komt maar niet voorbij. Gelukkig fleuren de bezoekjes aan de bejaarde Celeste, met wie ze bevriend is geraakt tijdens haar studentenbijbaan in de thuiszorg, haar leven op. Ze is geschokt als Celeste niet alleen plotseling overlijdt, maar haar ook nog eens haar kapitale grachtenpand nalaat.

Zoals alles in Lizzies leven, blijkt de erfenis minder aantrekkelijk dan gedacht. Ze moet hem delen met Celestes onbekende kleinzoon, Tobias. Deze knappe maar koele zakenman wil het huis, dat Lizzie het liefst wil opknappen en in ere herstellen, zo snel mogelijk verkopen. Terwijl ze alles op alles zet om hem op andere gedachten te brengen en daarbij pijnlijke geheimen uit Celestes verleden ontdekt, komt ze tot het inzicht dat je soms een sprong in het diepe moet wagen als je ooit echt gelukkig wilt worden.

Het verhaal van ‘Wie waagt die wint’ vertelt Charlotte de Monchy vanuit hoofdpersonage Lizzie. Een vrouw die in eerste instantie vrij sympathiek overkomt, maar dat verandert gedurende het verhaal. Zodra ze veel bezig is met de erfenis van Celeste en de onbekende kleinzoon Tobias lijkt ze de rest van haar omgeving te vergeten. Dat komt niet heel positief over. Het zorgt er zelfs af en toe voor dat je haar even streng zou willen toespreken over haar doen en laten.

Door de flaptekst verwacht je meer over Celeste en haar verleden te weten te komen, nadat ze is overleden. Daar gaat het amper over in ‘Wie waagt die wint’. De Monchy brengt dit wel eventjes aan bod, maar ik had hier veel meer van verwacht. Hierdoor ben ik het boek met de verkeerde verwachtingen gaan lezen, waardoor het wat vond tegenvallen in vergelijking met eerdere boeken van de auteur. Het verhaal leest verder prima en er zitten een aantal leuke (bij)personages in, maar voor mij viel het ietwat tegen.

Auteur: Charlotte de Monchy
Titel: Wie waagt die wint
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022592472