Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinouk Thijssen – Gegijzeld

Het is het einde van het schooljaar en Yasmine en Jason zijn uitgenodigd voor het feest van hun klasgenoot Casper in de enorme villa van zijn ouders. Het belooft het feest van de eeuw te worden. De avond krijgt echter een onverwachte wending wanneer een groep oudere jongens binnenkomt. Ze verbieden iedereen om het huis te verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Langzamerhand verandert het droomfeest in een nachtmerrie…

Het verhaal ‘Gegijzeld’ wordt vanuit de personages Yasmine en Jason beschreven. Op die manier leer je deze twee personen steeds beter kennen en lees je over hun gevoelens en gedachten. Interessant gedaan door de auteur.

Chinouk Thijssen heeft zich goed ingeleefd in haar primaire lezerspubliek. Yasmine en Jason maken zich in eerste instantie vooral zorgen over typische puberproblemen. Je merkt al gauw dat ze allebei thuis het nodige te verduren hebben. Doordat ‘Gegijzeld’ een relatief dun boek is, worden sommige problemen wel heel vlot beschreven. Daar had je als lezer wel meer over willen weten of op een andere, uitgebreidere manier over willen lezen. Bij deze novelles is daar de ruimte niet voor. Het geeft vooral aan dat je gewoon meer over deze personages en alles daaromheen had willen lezen.

Thijssen weet de spanning er goed in te houden als de daadwerkelijke gijzeling plaatsvindt. Wie zitten erachter? Wat is hun doel? Hoe loopt dit af? Als lezer wil je op dat moment alleen maar doorlezen totdat je het verhaal uithebt. De spanning die de kinderen ervaren, is soms haast voelbaar voor de lezer. Je wordt als het ware helemaal meegezogen in het verhaal. Knap gedaan! ‘Gegijzeld’ past uitstekend binnen de serie young adult-novelles die bij uitgeverij Kluitman zijn verschenen.

Auteur: Chinouk Thijssen
Titel: Gegijzeld
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 104
Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020609653