Overslaan en naar de inhoud gaan

Claudia de Breij – Amalia

Met 'Amalia' zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag.

De prinses heeft Claudia meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen.

Het verhaal van ‘Amalia’ leest lekker vlot weg. De hoofdstukken zijn kort, de inhoud is leuk om te lezen en de schrijfstijl van De Breij leest lekker weg. Het is geen hoogstaand verhaal, maar dat is verder helemaal niet erg. Amalia was 17 jaar ten tijde van de interviews en ze laat zien dat ze al heel volwassen overkomt, dat ze over bepaalde zaken al goed weet wat ze wil en dat ze ook gewoon een tiener is die lekker met vriendinnen wil afspreken, op social media wil zitten en van uitslapen houdt. Het is leuk om onze toekomstige koningin op deze manier alvast wat beter te leren kennen.

De Breij weet met haar beeldende schrijfstijl de verschillende omgevingen die in het boek voorkomen als het ware tot leven te laten komen. Je waant je even in het paleis, op het strand of bij de paarden. Heerlijk om te lezen! ‘Amalia’ is gewoonweg een prima boekje om lekker even tussendoor te lezen.

Auteur: Claudia de Breij
Titel: Amalia
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 110
Uitgeverij: Pluim
ISBN: 9789493256637