Overslaan en naar de inhoud gaan

Daniëlle Bakhuis – De eliminatie

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Hoe is ze hier terecht gekomen? En – misschien nog wel belangrijker – hoe komt ze hier weer uit?

Dan verschijnt er een boodschap op de muur: “Elimineer de helft om de anderen te laten leven”. Zou dat echt de bedoeling zijn? Chleo en de anderen schrikken nogal van de boodschap. Wie blijven er leven en wie gaan er dood? En hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Het verhaal van ‘De eliminatie’ wordt vanuit Chleo in de ik-vorm verteld. Daardoor leer je haar als lezer steeds beter kennen. Je leest haar gedachten en haar gevoelens. Al gauw ontdek je dat ze niet lekker in haar vel zit en zich niet prettig voelt op school of thuis. Chleo lijkt een doodnormaal meisje met puberproblemen, maar ze komt in een allesbehalve normale situatie terecht.

Daniëlle Bakhuis stelt de andere personages langzaamaan aan je voor. Je leert ze pas kennen als Chleo ermee in contact komt. Dat is interessant gedaan. Je weet vanaf het begin dat er tien mensen zijn, maar het duurt wat langer voordat je weet wie wie precies is. Dat geeft het verhaal wat extra spanning. De grootste spanning komt natuurlijk van de vraag “Wie worden er geëlimineerd?” De auteur zit je daarbij soms op het verkeerde spoor. Als lezer krijg je vermoedens hoe het verhaal verder zal gaan, maar je hebt het niet altijd bij het juiste eind.

De ontknoping van ‘De eliminatie’ zorgt voor de grootste verrassing in het boek. Bakhuis zorgt voor een afgerond geheel dat je helemaal niet ziet aankomen. Knap gedaan! Mijn eerste kennismaking met deze auteur smaakt naar meer…

Auteur: Daniëlle Bakhuis
Titel: De eliminatie
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000359066