Overslaan en naar de inhoud gaan

Danielle Steel – In het voetspoor van zijn vader

Jakob en Emmanuelle overleven een concentratiekamp en slagen erin een nieuw leven te beginnen aan de Lower East Side in New York. Jaren later heeft Jakob door talent, geloof en hard werken veel geld verdiend en zo aan zijn zoon Max laten zien dat Amerika het land van de kansen is.

Max is een rijzende ster, afgestudeerd aan Harvard en met vrienden in de rijkste families ter wereld. Maar dan staat ineens zijn leven op zijn kop en leert hij wat het betekent om echt in het voetspoor van zijn vader te treden.

Op Instagram kwam ik een oproep tegen van een medewerkster van Luitingh-Sijthoff die nog nooit een boek van Danielle Steel had gelezen en op zoek was naar lezers die dat ook nog nooit hadden gezien om een zogenoemde buddyread te doen. Ik had wel eens een Danielle Steel-film gezien, maar één van haar vele boeken had ik nog niet gelezen. Daar is nu verandering in gekomen.

Het verhaal van ‘In het voetspoor van zijn vader’ begint vrij aangrijpend, als je leest in welke omstandigheden Jakob en Emmanuelle elkaar hebben leren kennen. Dat raakt je als lezer meteen. En dat geldt ook voor de rest van het verhaal van deze twee personages. Zij hebben heel veel meegemaakt en ze doen er op hun eigen manier alles aan om er het beste van te maken. Steel weet dit op een mooie en eerlijke manier te vertellen, waardoor je voor zowel Jakob als Emmanuelle veel respect krijgt.

In het verhaal vinden regelmatig grote tijdsprongen plaats, waardoor sommige gebeurtenissen vrij snel voorbij gaan. Dat is in het begin even wennen en soms heb je het gevoel alsof je ergens iets mist, maar aangezien dit uiteindelijk in het hele verhaal gebeurt merk je dat het erin past en dat je als lezer toch wel alle informatie krijgt die je wil weten. Ook al zou je van bepaalde gebeurtenissen meer willen lezen, het verhaal is uiteindelijk mooi en compleet zoals het nu verteld is.

Op een gegeven moment verschuift het verhaal van Jakob naar Max en lees je meer over hem en zijn leven. Dan blijkt dat Max anders in het leven staat dan zijn vader. Doordat je als lezer inmiddels helemaal in het verhaal bent meegezogen, vraag je je soms hardop af wat Max nu allemaal aan het doen is en waarom hij bepaalde keuzes maakt. Zonder teveel spoilers te willen weggeven, maar je snapt vooral weinig van zijn huwelijk met Julie.

Steel weet haar lezers binnen dit verhaal continu te boeien, waardoor je door wil blijven lezen. Hoe zal het allemaal verder gaan met Max? Lukt het hem om ‘In het voetspoor van zijn vader’ te treden voordat het te laat is? De ontknoping is ontroerend en mooi; het vormt een passende afsluiting bij dit verhaal. Mijn eerste kennismaking met een boek van Danielle Steel smaakt naar meer.

Auteur: Danielle Steel
Titel: In het voetspoor van zijn vader
Genre: Roman
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024592418