Overslaan en naar de inhoud gaan

Debbie Johnson – Zomer in het Duincafé

Laura Walker is moeder van Lizzy en Nate en sinds een aantal jaar weduwe. Ze heeft het zwaar na het overlijden van haar man. Ze besluit te solliciteren op een zomerbaantje in een café in Dorset. Tot haar grote verbazing wordt ze aangenomen.

Met tegenzin moeten haar twee tienerkinderen mee. Wat hebben zij nu in zo’n klein dorpje te zoeken?! Het werken in het café en de ontmoeting met verschillende nieuwe mensen is niet alleen goed voor Laura; ook Lizzy en Nate bloeien helemaal op. Wie had dat van tevoren verwacht…

‘Zomer in het Duincafé’ begint vrij rustig. Debbie Johnson geeft haar lezers de tijd om hoofdpersonage Laura en haar twee kinderen te leren kennen. Ook krijg je de uitgebreide sollicitatiebrief van Laura te lezen. Al deze informatie helpt je later in het boek om Laura en haar keuzes beter te begrijpen.

Zodra Laura daadwerkelijk aan het werk gaat in het Duincafé verloopt het verhaal wat vlotter. Je leert het plaatsje en de vaste inwoners kennen. Johnson zorgt ervoor dat haar lezers hier een goed beeld van krijgen. Daardoor ga je steeds meer met de personages meeleven. Dat zorgde er bij mij voor dat ik ‘Zomer in het Duincafé’ met een lach en een traan heb gelezen. Met name bij de laatste hoofdstukken hield ik het niet meer droog. Laura is haar man verloren en heeft daarvan logischerwijs veel verdriet. Zo goed en zo kwaad als het lukt probeert ze haar leven weer op te pakken, samen met haar kinderen. Dat deed me soms aan mezelf denken; ik probeer het overlijden van mijn vader te verwerken en ondertussen ook verder te gaan met mijn leven en dat van mijn gezinnetje. Zelfs als je nog geen dierbare bent verloren, zal je af en toe een traantje weg moeten pinken. De auteur heeft van Laura een heel menselijk personage gemaakt die het gewoon af en toe even niet meer weet. Dat zal bij menig lezer toch wel herkenning opleveren.

Het verhaal leest heerlijk, de personages zijn leuk en de omgeving oogt geweldig. Het boek heeft alle ingrediënten in zich om ervoor te zorgen dat je je even zelf in Dorset waant. Het einde laat ruimte open voor een tweede deel. Het lijkt me leuk als dan één van de andere personages de hoofdrol krijgt of dat er een geheel nieuw persoon als hoofdpersonage komt.

Auteur: Debbie Johnson
Titel: Zomer in het Duincafé
Serie: Het Duincafé
Genre: Roman
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022586198