Overslaan en naar de inhoud gaan

Eddy de Wind – Eindstation Auschwitz

In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts om in Westerbork te werken, in de veronderstelling dat hierdoor zijn moeder uit het kamp zou worden vrijgelaten. Bij aankomst bleek zijn moeder echter al op transport gezet naar Auschwitz.

In Westerbork ontmoette De Wind de achttienjarige verpleegster Friedel. Ze werden verliefd en trouwden in het kamp. Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Eddy belandde in barak 9, waar hij werd tewerkgesteld als Pfleger van Poolse gevangenen. Friedel in barak 10, waar de medische experimenten werden uitgevoerd.

Pas na de oorlog, die ze beiden op miraculeuze wijze overleefden zonder dat van elkaar te weten, vonden ze elkaar terug in Nederland.

In januari van dit jaar werd de bevrijding van Auschwitz gevierd. Dat was op dat moment 75 jaar geleden. De Tweede Wereldoorlog en alles dat daarbij kwam kijken, is een deel van onze geschiedenis die we nooit mogen vergeten. Dat is één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat het boek ‘Eindstation Auschwitz’ is verschenen. Wat is dit een heftig en indrukwekkend boek.

Eddy de Wind vertelt op een open manier wat hij tijdens de oorlog in Auschwitz heeft meegemaakt. Je kunt je amper voorstellen hoe dat geweest moet zijn. Wij leven in vrijheid en weten bijvoorbeeld niet hoe het is om heel lang in de brandende zon te staan zonder bescherming of om alleen maar 1 liter soep te kunnen eten. Zonder poespas vertelt De Wind zijn verhaal en dat maakt indruk, hele diepe indruk. Het naschrift door familie De Wind zorgt ervoor dat je in het kort kunt lezen hoe het met Eddy is gegaan na de oorlog.

‘Eindstation Auschwitz’ is geen boek dat je in één ruk uit kunt lezen. Eddy’s verhaal raakt je en dat moet je af en toe even laten bezinken. Dit boek zou haast verplichte leesstof op middelbare scholen moeten zijn. Dit mag gewoon nooit vergeten worden!

Auteur: Eddy de Wind
Titel: Eindstation Auschwitz
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029093606