Overslaan en naar de inhoud gaan

Elle van Rijn – Als je moeder de weg kwijtraakt

Maud hoopt op wat broodnodige qualitytime met haar man Koen nu de kinderen het huis uit zijn. Maar dan krijgt haar moeder de diagnose Alzheimer en besluit Maud om haar in huis te nemen. De zorg voor haar moeder valt haar zwaar en op hulp van Koen hoeft ze niet te rekenen.

Ze begint te twijfelen aan haar huwelijk en dan verschijnt opeens haar begripvolle jeugdliefde Bruno ten tonele. Hij is net gescheiden… Mauds wereld komt helemaal op zijn kop te staan als haar moeder in een helder moment een groot geheim deelt. Na de schokkende ontdekking gaat Maud samen met haar zus op onderzoek uit om erachter te komen wat de waarheid is.

In ‘Als je moeder de weg kwijtraakt’ zet Elle van Rijn een belangrijk thema centraal: mantelzorg en welke impact dit op je relatie kan hebben. De auteur laat goed zien hoe Maud met deze zware taak omgaat en hoe ze zichzelf en haar man lijkt te vergeten. Het hoofdpersonage heeft het zo druk met alles en dat gaat gevolgen hebben. Dit wordt op een geloofwaardige en duidelijke manier neergezet.

Toch heb je als lezer soms wat moeite met Maud. Hoe kan het dat ze geen tijd vrij wil maken om iets met haar man te doen (en dan echt iets doen waar ze met haar volledige aandacht bij is)? Maar lukt het haar wel om haar jeugdliefde te zien? Van Rijn laat gedurende het verhaal wel zien hoe dit kan, maar je hebt er niet altijd begrip voor. Dat laat maar zien hoe je wordt meegenomen binnen het verhaal.

Ook vraag je je af waarom Mauds zus zo weinig lijkt te willen of kunnen doen. Tegelijkertijd komt dit natuurlijk vaak voor als er sprake is dat je moeder (of vader) meer verzorging nodig heeft. Dit komt meestal op de schouders van één van de kinderen terecht… en de rest laat dat maar zo. Wat dat betreft, vormt dit ook een realistische weergave van hoe het in het echte leven kan zijn. Het zorgde er bij mij echter voor dat ik het e-book af en toe even afsloot, omdat ik aan de ene kant medelijden had met Maud en aan de andere kant niet al haar beslissingen begreep.

Richting het einde komen een aantal zaken uit en dat levert wat meer spanning tussen verschillende personages op. Het geeft in ieder geval genoeg materiaal voor een tweede deel. Ik ben toch wel benieuwd wat Maud dan nog gaat meemaken met haar gezin én met haar moeder.

Auteur: Elle van Rijn
Titel: Als je moeder de weg kwijtraakt
Serie: Maud
Genre: Roman
Aantal pagina's: 315
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047207061