Overslaan en naar de inhoud gaan

Elle van Rijn – De crèche

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan.

Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk van ‘De crèche’ weet Elle van Rijn haar mee te nemen in het verhaal van Betty Oudkerk. Wat is dit een indrukwekkend verhaal. Wat is het verschrikkelijk wat er allemaal in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Wat blijft het belangrijk dat daarover verteld en geschreven wordt.

Ondanks het heftige onderwerp leest het verhaal prettig. Van Rijn weet naast de vreselijke gebeurtenissen ook wat luchtigere onderwerpen aan bod te laten komen, zoals verliefdheden en onenigheid met je beste vriendin. Het boek leest daardoor echt als een roman, waarin een deel van onze geschiedenis is verweven. Door elk hoofdstuk met iets uit de Tweede Wereldoorlog te beginnen, word je je er telkens bewust van dat het echt gebeurd is. Natuurlijk zal de auteur sommige stukken zelf ingevuld hebben (dat staat ook in het nawoord vermeld), maar deze crèche heeft daadwerkelijk bestaan en de medewerkers hebben voor belangrijke dingen gezorgd.

Als je eenmaal in het verhaal van ‘De crèche’ zit, wil je door blijven lezen. Wat staat er allemaal te gebeuren? Wie is goed en wie is fout? Hoe zal het af gaan lopen? Als je het laatste hoofdstuk hebt gelezen, moet je alles wel even laten bezinken. De auteur geeft in een nawoord nog extra uitleg en laat weten hoe het met bepaalde personages is afgelopen. Heftig maar mooi boek. Aanrader!

Auteur: Elle van Rijn
Titel: De crèche
Genre: Historische roman
Aantal pagina's: 336
Uitgeverij: Hollands Diep
ISBN: 9789048854974