Overslaan en naar de inhoud gaan

Elle van Rijn – Over deuren die sluiten en ramen die opengaan

Maud vraagt haar zus Juliet of zij hun moeder even in huis zou kunnen nemen, zodat zij wat tijd voor zichzelf overhoudt. Dat verzoek valt echter niet in goede aarde en het lijkt uit te lopen op een hevige ruzie. Maar wanneer de zussen elkaar eerlijk vertellen wat hen nou echt dwarszit, vinden ze elkaar opnieuw. Als Juliet vertelt over haar stroeve huwelijk, herkent Maud een boel.

Koen is inmiddels weer bij haar ingetrokken, maar het blijft rommelen tussen hen. Wordt het tijd voor Maud om definitief een knoop door te hakken en voor zichzelf te kiezen? Ze zou zichzelf eindelijk eens kunnen trakteren op een mooie vakantie…

Waar het eerste en het tweede deel veel over Mauds moeder en het mantelzorgen gaan, staat in dit derde en laatste deel Maud als persoon wat meer centraal. Haar ogen worden wat meer geopend, waardoor ze meer aan zichzelf probeert te denken. Interessant gedaan door Elle van Rijn. Je merkt echt door de drie boeken heen dat Maud een grote ontwikkeling doormaakt.

‘Over deuren die sluiten en ramen die opengaan’ speelt zich ten tijde van de coronacrisis af. Het is pas twee jaar geleden dat deze crisis begon, maar als je er nu weer over leest lijkt het al veel langer geleden. De geldende maatregelen, allerlei zaken rondom verzorgingshuizen… het komt allemaal aan bod in dit derde boek. Het geeft het verhaal wel een extra actueel tintje.

Van Rijn laat ook in ‘Over deuren die sluiten en ramen die opengaan’ de grote impact van mantelzorgen zien. Het wordt nergens een heel zwaar boek, maar het laat je als lezer af en toe wel even nadenken. Mantelzorger zijn is niet niks. Tegelijkertijd laat de auteur Maud een mooie ontwikkeling doormaken en krijgt het boek de afsluiting die het verdient. Wat mij betreft, is dit het mooiste boek uit de serie.

Auteur: Elle van Rijn
Titel: Over deuren die sluiten en ramen die opengaan
Serie: Maud
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047207108