Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellen de Vriend – Dwaalspoor

Fiona gaat aan de slag als assistent-manager op een gezellige Franse familiecamping in Baskenland. Op de idyllische camping, mét een knappe collega, kan haar zomer niet meer stuk.

Fiona voelt zich intens gelukkig, maar dat verandert snel: haar voorganger, George, blijkt spoorloos verdwenen. Fiona gaat op onderzoek uit, maar stuit op steeds meer geheimen en eindigt op een dwaalspoor. Dan probeert iemand haar verdacht te maken van moord. Vliegensvlug moet ze uitzoeken wat er aan de hand is, maar is er nog wel iemand die ze kan vertrouwen?

‘Dwaalspoor’ begint met een schuingedrukt fragment dat op dat moment veel vragen oproept. Wie is het ik-personage? Wat is er gebeurd? Hoe is het zover gekomen dat het personage is beland waar ze nu is? Ellen de Vriend weet de aandacht van haar lezers direct te trekken. Altijd fijn!

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit hoofdpersonage Fiona, die na het overlijden van haar man en het verlies van haar baan in Zeeland een nieuwe start in Frankrijk wil maken. Tussendoor komen er af en toe schuingedrukte fragmenten voorbij. In eerste instantie weet je niet over wie dit gaat, maar de auteur laat je dat stukje bij beetje ontdekken.

De Vriend heeft een prima schrijfstijl, maar het verhaal van ‘Dwaalspoor’ verloopt op sommige momenten wel wat traag. Je ontdekt redelijk snel dat er iets met Fiona’s voorganger is gebeurd, maar het duurt best lang voor er echt spanning in het verhaal komt. Daardoor leest het boek in eerste instantie meer als een roman dan als een thriller. Ook krijg je als lezer weinig hoogte van de andere personages uit het verhaal. Later ontdek je waarom dat zo is, maar tot die tijd zorgt dat ervoor dat je amper een beeld van de personages kunt vormen op Fiona na. Een verhaal gaat altijd wat meer voor een lezer leven als het als het ware tot leven voor je komt.

Richting de ontknoping verloopt een en ander ineens heel snel. Zonder spoilers weg te willen geven, ben je als lezer wel wat verbaasd over het verloop van het verhaal. Wat mij betreft, had de auteur daar wat meer over mogen schrijven. Sommige zaken gaan nu wel heel vlot. Al met al krijg je wel de antwoorden op je vragen en heb je uiteindelijk een prima verhaal gelezen. Gevoelsmatig had er alleen wat meer ingezeten.

Auteur: Ellen de Vriend
Titel: Dwaalspoor
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401617802