Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellen de Vriend – Geruisloos

De succesvolle journaliste Stefanie is getrouwd met sleepbootkapitein Paul. Hun dochter Nina is zes. Omdat de spanningen in hun huwelijk flink zijn opgelopen, gaan ze op vakantie naar Zeeland. Twee weken tijd voor elkaar in een huisje aan het strand moet hun relatie nieuw leven inblazen. Beiden weten ze dat dit de laatste kans is om hun relatie te redden.

Stefanie raakt echter in de ban van haar ex-vriend Timo die in een naburig huisje met zijn merkwaardige, onsamenhangende vrouw Marlen op vakantie is. De gevoelens die ze plotseling weer voor Timo voelt, verwarren haar en brengen haar in een lastige positie ten opzichte van haar man. Dit zet haar relatie nog meer op scherp en opent tegelijkertijd haar ogen voor een nieuwe toekomst, zonder Paul, die steeds meer als een blok aan haar been begint te voelen...

‘Geruisloos’ is een spannend verhaal dat in eerste instantie meer als een roman dan als een thriller leest. Stefanie is getrouwd, maar haar huwelijk met Paul lijkt op springen te staan. Ze hoopt dat een vakantie in Zeeland nieuw leven in hun huwelijk blaast. Maar dat haar grote jeugdliefde er ook is, helpt daar niet bij. Allemaal ingrediënten die prima in een roman passen.

Pas ruim na de helft van het boek komt de echte spanning op gang. De schuingedrukte passages die in elk hoofdstuk voorbij komen, roepen wel vragen op. Wie is de persoon die hierin aan het woord komt? En wat heeft zij met de rest van het verhaal te maken? Al gauw krijg je dat als lezer door, nog voordat Ellen de Vriend dat bekend maakt.

Richting de ontknoping zijn er weinig echte verrassingen. Als lezer vul je de ontbrekende informatie al zelf in, en die blijkt nog te kloppen ook. In korte tijd geeft De Vriend dan veel extra informatie, met name over het verleden van de verschillende personages. Dat had wat meer verspreid mogen gebeuren. Nu voelt het alsof alles op het laatst nog even kloppend gemaakt moest worden. En je blijft daardoor met nog wat losse eindjes zitten, waardoor je het boek niet helemaal met een voldaan gevoel dichtslaat. Het maakt van ‘Geruisloos’ een prima boek om lekker tijdens je vakantie te lezen.

Auteur: Ellen de Vriend
Titel: Geruisloos
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 258
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045212739