Overslaan en naar de inhoud gaan

Erik Schumacher – 1942: Oorlog op alle fronten

In januari 1942 wordt Nederlands-Indië bezet door Japan. Het is een nieuwe teleurstelling en schok voor de Nederlandse bevolking. In diezelfde maand worden op de Wannsee-conferentie concrete plannen uitgewerkt om de Europese Joden massaal te vermoorden en in juli beginnen de eerste massadeportaties.

De Nederlandse economie wordt steeds meer dienstbaar gemaakt aan de Duitse belangen. Arbeiders moeten vrezen om in het kader van de Arbeidsinzet naar Duitsland te worden gestuurd. Door dwangarbeid, evacuatie en deportatie worden honderdduizenden Nederlanders van huis en haar verdreven. In het dagelijks leven ondervindt de bevolking steeds meer de gevolgen van schaarste en gebrek. Onder de gegeven omstandigheden is de behoefte aan afleiding groot.

De Tweede Wereldoorlog is een verschrikkelijke gebeurtenis, die nooit vergeten mag worden én die nooit meer mag voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er historische boeken over dit onderwerp blijven bestaan, waaronder ‘1942: Oorlog op alle fronten’ van Erik Schumacher.

Na een korte inleiding wordt het oorlogsjaar 1942 door de auteur behandeld, verdeeld over vijf onderwerpen. Per hoofdstuk wordt in begrijpelijke taal uitgelegd wat er allemaal gebeurde. Zo lezen we over de inval van Japan in Nederlands-Indië, de deportatiemachine en de kater van Mussert. De unieke foto’s verschaffen nog meer duidelijkheid en vullen de teksten aan.

Schumacher heeft een interessant en leerzaam boek geschreven dat niet mag ontbreken in de boekenkasten op bijvoorbeeld (middelbare) scholen. Scholieren leren tijdens de geschiedenislessen natuurlijk over de Tweede Wereldoorlog. Dit boek zou een goede ondersteuning daarbij zijn.

‘1942: Oorlog op alle fronten’ is het derde deel van een zesdelige serie over Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. De serie wordt gerealiseerd in samenwerking met het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Auteur: Erik Schumacher
Titel: 1942: Oorlog op alle fronten
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000353583