Overslaan en naar de inhoud gaan

Esther Gerritsen – Broer (Boekenweekgeschenk 2016)

Olivia staat op het punt om te spreken op een belangrijke aandeelhoudersvergadering als haar broer Marcus belt. Hij ligt in het ziekenhuis en moet geopereerd worden. De operatie is zeer ingrijpend: zijn been moet namelijk geamputeerd worden. Dit bericht grijpt Olivia aan, terwijl zij haar broer zelden ziet. Hoe komt dit toch?

Olivia besluit naar haar broer toe te gaan om te kijken of ze hem kan helpen. Ze wil hem redden voordat het te laat is. Maar is hij eigenlijk wel degene die gered moet worden?

Het Boekenweekgeschenk wordt vrijwel altijd door een mannelijke auteur geschreven. Waarom? Ik heb geen idee. Nederland kent genoeg goede vrouwelijke auteurs die dit geschenk zouden kunnen (en willen) schrijven. Des te leuker dat het geschenk voor de 81e editie van de Boekenweek door een vrouw is geschreven, namelijk Esther Gerritsen.

In ‘Broer’ maken we kennis met Olivia, haar gezin en haar broer Marcus. Als lezer merk je al vrij snel dat er in het verleden van broer en zus van alles is gebeurd, waardoor er nu een moeizame relatie is. Gerritsen zorgt ervoor dat je meteen goed in het verhaal zit. Ze laat je op een cruciaal punt in het leven van de personages binnen. Bij een kort verhaal is dat belangrijk. Je wilt als lezer dan direct in het verhaal zitten, want voor je het weet heb je het alweer uit.

‘Broer’ is een boeiend verhaal dat je laat nadenken. Wat is er in het verleden gebeurd? Waarom zien Olivia en Marcus elkaar zo weinig? Zijn ze allebei wel echt gelukkig? De auteur geeft niet letterlijk op alles een antwoord, maar je krijgt genoeg handreikingen om het zelf in te vullen. Het einde verrast en is mooi. Wat mij betreft, is ‘Broer’ een van de betere geschenken van de afgelopen jaren.

Auteur: Esther Gerritsen
Titel: Broer
Genre: Roman
Aantal pagina's: 94
Uitgeverij: Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
ISBN: 9789059653603