Overslaan en naar de inhoud gaan

Evert Hartman – Oorlog zonder vrienden

De 14-jarige Arnold heeft het niet gemakkelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader is ervan overtuigd dat hij het beste het nieuwe bewind in Nederland kan steunen. Hij is daarom lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm.

De klasgenoten van Arnold vinden dat helemaal niets. Ze pesten en treiteren hem voortdurend. Ook de docenten hebben moeite met Arnolds denkwijze. Arnold zelf ziet niet in waarom hij ‘fout’ is. Hij helpt de Duitsers en geeft klasgenoten aan. Hij doet braaf wat zijn vader van hem vraagt.

Maar als hij ontdekt dat een van zijn klasgenootjes ondergronds werk doet, besluit hij zijn mond te houden. Dit maakt zijn leven nog eenzamer. Thuis kan hij het niet aan zijn ouders vertellen en op school vertrouwt niemand hem.

Evert Hartman laat met ‘Oorlog zonder vrienden’ een andere kant van de Tweede Wereldoorlog zien, namelijk vanuit een Nederlandse NSB-familie. Ook al lijkt de hele familie voor de Duitsers te zijn, toch blijkt niet alles zo zwart/wit te zijn als in eerste instantie het geval lijkt.

Hartman gebruikt duidelijke schrijfstijl, zodat het voor de doelgroep (lezers vanaf ongeveer 13 jaar) goed te lezen en te volgen is. De Tweede Wereldoorlog is een periode uit onze geschiedenis die niet vergeten mag worden. Dit boek draagt daar goed bij aan. In mijn jeugd heb ik het voor het eerst gelezen en het maakte veel indruk op me.

‘Oorlog zonder vrienden’ laat de lezers nadenken. Wat zou jij doen als je vader bij de NSB zat? Doe je mee of ga je er juist tegenin? Ook in deze tijd is het nog een erg leerzaam boek om te lezen.

Auteur: Evert Hartman
Titel: Oorlog zonder vrienden
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 252
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789060693780