Overslaan en naar de inhoud gaan

Film: ‘Zwaar verliefd’

Als er een boek is dat ik al meerdere malen heb gelezen en waar ik elke keer weer van geniet, is het ’Zwaar verliefd’ van Chantal van Gastel. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen en voor elke vrouw zitten er wel herkenningspunten in. Het boek heb ik inmiddels al wel minstens vijf keer gelezen (ondanks de groeiende “nog te lezen-stapel”) en iedere keer geniet ik er weer van.

Wat vond ik het leuk om te lezen dat dit boek verfilmd zou gaan worden. Tijdens het lezen zag ik Isa, Ruben en de andere karakters zo voor me. Zo leek Sanne Vogel me dé perfecte Isa en als Ruben zag ik Michiel Huisman wel voor me. Het was dus wel even wennen toen de auteur bekendmaakte wie de hoofdrollen in de film zouden gaan spelen. Met Barbara Sloesen (Isa) was ik niet heel bekend; en Jim Bakkum (Ruben) zag ik nog voor me als “het broekie uit Idols”. Hoe zouden zij het op het witte doek in deze film doen?

Mijn mening over de film
Voorafgaand aan de film verscheen een filmeditie van ‘Zwaar verfilmd’. Die mocht natuurlijk niet in mijn boekenkast ontbreken. Het verhaal is hetzelfde, maar er zitten foto’s in van enkele filmscènes. Erg leuk om te zien! Zoals je in die recensie kunt lezen, zag ik tijdens het lezen ineens de acteurs uit film voor me bij de verschillende personages en niet meer wat ik er eerst bij zag.

Vanaf de allereerste minuut is de film heel erg leuk. Een deel van de film is opgenomen in ’s-Hertogenbosch. Daar heb ik een aantal jaren gewoond, dus dat leverde meteen herkenning op. Niet alleen dankzij de Bossche Bol, maar ook bijvoorbeeld de straatjes waardoor gelopen of gesport wordt en de overview-scènes. Geweldig!

De cast doet het super. Sloesen zet een leuke, ietwat onhandige Isa neer die uitstekend past bij de Isa uit het boek. En Bakkum als Ruben is ge-wel-dig! Echt een perfecte Ruben. Beide acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld en dat maakt hun gezamenlijke scènes ontzettend leuk om naar te kijken. Ook de andere acteurs passen prima in de film. Jamie Grant (Daphne) en Liza Sips (Floor) als Isa’s beste vriendinnen; Abbey Hoes (Tamara) als Isa’s zus; Davy Eduard King (Bram) als de strenge sportdocent; Kay Greidanus (Stijn) als Isa’s collega én beste vriend; en niet te vergeten Sarah Chronis (Marleen) als de arrogante ex-vriendin van Ruben. Chronis heeft zich enorm goed ingeleefd in haar karakter. Als kijker krijg je bijna meteen een hekel aan haar.

‘Zwaar verliefd’ is een leuke (vrouwen)film en geeft je een ontspannen avondje uit. Natuurlijk is niet alles uit het boek overgenomen. Dat heb je nu eenmaal bij boekverfilmingen. Het verhaal klopte gewoon, alleen miste ik wel de schommelstoel. Dat vond ik wel een cruciale scène uit het boek. Maar verder: zeer geslaagde verfilming. Ik hoop dat de twee andere delen ’Zwaar beproefd’ en ’Zwaar verguld’ ook nog verfilmd gaan worden. En dan natuurlijk wel met dezelfde cast!