Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaby Rasters – Muurbloem

Wanneer Daantje van haar baas de opdracht krijgt om een kijkje te nemen in de wereld achter 'overspeldatingsites', vraagt ze zich af waarom juist zij deze opdracht krijgt. Volgens hem kan zij, als muurbloempje, wel met een goed verhaal komen voor hun tijdschrift.

Muurbloem is de naam waaronder ze zich inschrijft op de datingsite voor vreemdgangers. Van gezellige gesprekken tot pure vunzigheid belandt Daan al heel snel in een film waarin ze liever
niet had willen spelen. Iemand heeft het op deze Muurbloem gemunt en al snel kan Daan niemand meer vertrouwen. In de online wereld is niets wat het lijkt, maar ook in de fysieke wereld is Daan niet meer veilig.

De handpalmen van meneer Stevens boren zich tijdens de sessies met psycholoog Patrick altijd in zijn stoel. Dat meneer Stevens een probleem met vrouwen heeft is wel duidelijk. Maar hoe ver gaan die
problemen en wat is de oorzaak hiervan?

Vanaf de proloog wordt je aandacht getrokken. Wie zijn de personen die genoemd worden? Wat is er precies aan de hand? En hoe loopt het af? Na deze boeiende proloog begint het verhaal pas echt en leer je hoofdpersonage Daantje kennen. Een aardige, ietwat verlegen vrouw die een spannende schrijfopdracht krijgt. Gaby Rasters weet dit personage op een overtuigende wijze neer te zetten. Je krijgt een goed beeld van haar en haar doen en laten.

‘Muurbloem’ leest vlot weg, mede door de fijne schrijfstijl van de auteur. De gebeurtenissen volgen elkaar redelijk snel op, waardoor de vaart in het verhaal blijft zitten. Nergens verveelt het verhaal. Je vraagt je als lezer af en toe wel af of Daantje de juiste keuzes maakt, maar dat maakt haar meteen ook menselijk. Naast de verhaallijn van Daantje lees je ook over een psycholoog en zijn patiënt. Dat maakt je vooral naar nieuwsgierig naar hun rollen binnen het verhaal.

Net als je denkt te weten hoe een en ander in elkaar steekt en wie de psycholoog en de patiënt zijn, blijkt dat Rasters toch nog een verrassing voor haar lezers in petto heeft. Dat levert een spannende ontknoping op, waarin niet alles even voorspelbaar lijkt te zijn als je in eerste instantie dacht. Knap gedaan door de auteur. Met ‘Muurbloem’ heeft ze een interessante roman geschreven die naar meer smaakt.

Auteur: Gaby Rasters
Titel: Muurbloem
Genre: Roman
Aantal pagina's: 205
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789086603442