Overslaan en naar de inhoud gaan

Gard Sveen – De hitte van de hel

Als inspecteur Tommy Bergmann een zwaargewonde prostituee aantreft in een appartement in Oslo, wordt hij teruggevoerd naar een zaak tijdens zijn beginjaren bij de politie. De verwondingen van de jonge vrouw lijken ontzettend veel op die van de slachtoffers van seriemoordenaar Anders Rask. Hij is een onderwijzer die in de jaren ’80 voor angst en verschillende dodelijke slachtoffers zorgde. Deze man zit echter opgesloten in een zwaarbeveiligde Tbs-kliniek, dus hij kan de dader nu niet zijn.

Elisabeth, de moeder van een van de vermoorde meisjes, leest in de krant over de zwaargewonde prostituee. Ze is er zeker van dat Rask ten onrechte is veroordeeld. Ze kan hier echter met niemand over praten, want anders komen haar geheimen naar buiten. En dat wil ze liever voorkomen.

Samen met vijf andere boekbloggers doe ik mee aan de blogtour rondom ‘De hitte van de hel’. Dit is mijn eerste kennismaking met Gard Sveen. Het is het los te lezen tweede deel in de serie over de Oslose inspecteur Tommy Bergmann. Het eerste deel ‘De doden hebben geen verhaal’ had ik niet gelezen, maar daar ondervond ik geen hinder van.

Het verhaal begint in 1988 met een fragment dat verschillende vragen bij de lezer oproept. Daarna springt het verhaal naar het heden (2004) en lees je in vier delen het verhaal. Sveen laat per hoofdstuk een personage aan het woord. Dat zorgt er in het begin voor dat je even zoekende bent wie wie is en welke rol hij of zij in het boek speelt. Als je dat eenmaal doorhebt, zijn de omschakelingen makkelijker te maken. Dankzij deze vertelwijze leer je meer over de personen dan zij zelf soms van elkaar weten. Dat geeft het verhaal extra spanning.

Als lezer ga je met inspecteur Tommy en zijn collega Susanne Bech mee op zoektocht naar de dader. Is Anders Rask terecht veroordeeld of zit er toch iemand anders achter de moorden? En in wiens handen is de jonge prostituee terechtgekomen? Genoeg vragen om beantwoord te krijgen en dat leidt tot een spannend verhaal met een sterke ontknoping. De auteur probeert de lezer regelmatig op het verkeerde been te zetten… en dat lukt ook nog.

Na het lezen van het slot ziet het er naar uit dat dit niet het laatste deel was met Tommy Bergmann in de hoofdrol. ‘De hitte van de hel’ heeft mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt naar het debuut van Sveen.

Auteur: Gard Sveen
Titel: De hitte van de hel
Genre: (Literaire) thriller
Aantal pagina's: 368
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400507296