Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in januari '14

Januari is alweer voorbij, dus het is tijd voor een overzichtje van mijn gelezen boeken in de afgelopen maand.

01. Frans Le Fèvre – Wolken zijn van waterdamp
Micha is een student fysica en lijdt aan een ongeneeslijke nierziekte. Het is een zorg voor Esther, zijn moeder, en voor Tirza en Shimon, zijn grootouders. Uiteindelijk moet hij een aantal keren per week gedialyseerd worden. Zijn studie loopt vertraging op en hij is door wat hem overkomen is cynisch geworden. Judith is zijn dialyseverpleegster. Er is een hechte vriendschap tussen hen ontstaan.
Een niertransplantatie is noodzakelijk, maar op korte termijn is er geen passende nier beschikbaar. Judith stelt voor de impasse te doorbreken door, indien medisch mogelijk, een nier aan Micha af te staan. Martha, de moeder van Judith, heeft bedenkingen.
Na de noodzakelijke onderzoeken blijkt het DNA van Micha en Judith grote overeenkomsten te vertonen. Voor het behoud van het orgaan is dit gunstig, daar het de kans op afstoting vermindert. Schrik en verbazing zijn groot wanneer Judith de tante van Micha blijkt te zijn. Martha en Shimon hebben een liefdesrelatie gehad. Hoe heeft dat zo kunnen komen? ‘Wolken zijn van waterdamp’ is een boeiend boek. Het duurt wel even voor je in het verhaal zit; dat komt mede door de zakelijke schrijfstijl en de overvloed aan informatie.

02. Sharon Bolton – Nachtmerries
De universiteit van Cambridge wordt geteisterd door verontrustend groeiend aantal zelfmoorden van studenten. Rechercheur Mark Joesbury leidt het onderzoek en moet meer slachtoffers te voorkomen. Daarvoor zet hij de jonge en gedreven politieagente Lacey Flint in, die undercover als onzekere studente in het campusleven duikt... Alleen psychiater Evi Oliver weet wie Lacey echt is, omdat zij ook onderdeel uitmaakt van het onderzoek. Langzaam ontdekken ze een verschrikkelijke trend en als Lacey dezelfde afschuwelijke nachtmerries krijgt als die waarvan de zelfmoordslachtoffers voor hun dood last van hadden, wordt duidelijk dat zij de volgende is. ‘Nachtmerries’ is een zeer spannend boek, waarin je wilt blijven lezen. De verschillende perspectiefwisselingen zorgen af en toe voor verwarring, maar het blijft een spannend boek met een origineel onderwerp.

03. Daan Fousert – Caitlin: Verborgen verleden
Ze heeft een perfect alibi. En dat Paul McKee niet terugkeert van een afspraak met haar is verontrustend, maar hij heeft ook een verborgen kant. Misschien heeft hij zich altijd wel anders voorgedaan dan hij is. Pas als het lichaam, dat in zijn auto wordt gevonden, niet het zijne blijkt te zijn, gaat het brein van inspecteur Caitlin op volle toeren werken. Hoe zit dat met dat alibi van die dame? En waar is Paul dan? Caitlin gaat op zoek en haalt de onderste steen boven. In haar eigen leven spelen zich intussen ook ingrijpende gebeurtenissen af, die alles op zijn kop zetten. ‘Caitlin: Verborgen verleden’ is een spannend en boeiend boek. Het maakt je nieuwsgierig naar Fouserts eerste boek over Paul McKee, getiteld ‘Verdwenen’.

04. Marelle Boersma – Vals alarm
Janna probeert haar veeleisende baan zo goed mogelijk te combineren met de zorg voor haar dochter Fleur en haar echtgenoot Roderick. In die volgorde. Als Roderick bij een jongere vriendin intrekt, blijkt hij zijn vertrek zorgvuldig te hebben voorbereid. Janna blijft berooid achter.
Ze onderneemt een laatste poging om de schade te beperken, maar haalt zich hiermee de woede van haar ex op de hals. Te laat beseft ze dat Roderick haar harder kan raken dan ze ooit had gedacht. Zeer spannend boek dat je op het puntje van je stoel zet. Je hoopt dat je nooit in dezelfde situatie als Janna terecht zal komen. Helaas laat het nawoord zien dat deze situatie vaker voorkomt dan men denkt.

05. Lene Kaaberbøl en Agnete Friis – De dood van de nachtegaal
Natasha, een jonge Oekraïense vrouw, wordt veroordeeld voor de moord op haar Deense verloofde. Hoewel het bewijs overtuigend lijkt, kan Nina Borg maar moeilijk geloven dat Natasha schuldig is.Nina gaat op onderzoek uit en vindt steeds meer vragen zonder antwoorden: waarom moest Natasha s verloofde sterven? Wie probeert haar achtjarige dochter te ontvoeren? De raadsels stapelen zich op en voeren Nina terug naar een bloedig verleden in een Oekraïens dorp ten tijde van Stalin. ‘De dood van de nachtegaal’ is een spannend boek dat naar meer smaakt. Het maakt je nieuwsgierig naar de eerdere delen uit de Nina Borg-serie.

06. Chantal van Gastel – Zwaar verliefd
“Eigenlijk zijn mijn vriendinnen en ik net Sex & the City. Al heb ik in geen tijden seks gehad. En die stad waarin ik woon is ook niet echt New York of zo. Sommigen zouden het misschien een dorp noemen. We zijn trouwens ook maar met z’n drieën, maar ik weeg in mijn eentje wel net zoveel als Carrie en Samantha bij elkaar. Dat compenseert die ontbrekende vierde vriendin dan weer wel.” Aan het woord is Isa, een jonge dierenarts die worstelt met haar gewicht, haar werk en de liefde. Helemaal nu ze als een blok is gevallen voor Ruben, de ontzettend aantrekkelijke eigenaar van een labrador waar ze een levensreddende actie bij heeft uitgevoerd. Maar hoe zorgt ze er nou voor dat hij net zo gek op haar wordt als op zijn hond? ‘Zwaar verliefd’ is een heerlijke chicklit om te lezen. Je leeft helemaal mee met Isa en haar (liefdes)perikelen. Je kijkt uit naar de volgende twee delen: ‘Zwaar beproefd’ en ‘Zwaar verguld’.

07. Jeaniene Frost – Halverwege het graf
Cat Crawfield is zelf half-vampier, maar dat weerhoudt haar er niet van te jagen op de ondoden. Zo neemt ze wraak op haar vader, die het leven van haar moeder verpestte. Als Cat gevangen wordt genomen door de sexy vampier Bones, gaat ze een onverwachte en spannende samenwerking met hem aan. Maar dan worden zij en Bones zelf doelwit en moet Cat een kant te kiezen. En die van Bones wordt steeds aantrekkelijker. Vermakelijk en boeiend boek met een cliffhanger op het einde.

08. A.F.Th. van der Heijden – Tonio
Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar. A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? ‘Tonio’ is een prachtig en indrukwekkend boek. Ik snap wel waarom dit boek in 2012 de NS Publieksprijs heeft gewonnen. De auteur heeft een geweldige schrijfstijl en neemt je mee in het leven van hem, zijn vrouw en hun zoon.

09. Jeroen Swolfs – Streets of the World: Azië
Kan het? Kan één fotograaf in vijf jaar tijd alle hoofdsteden van de wereld fotograferen? Voor Jeroen Swolfs is het geen vraag, hij doet het. Al sinds hij op z'n derde voor het eerst van huis wegliep, voelt hij de onbedwingbare drang om te reizen ontdekken en zijn ervaringen te delen. Hij had een droom: het straatleven van alle hoofdsteden ter wereld fotograferen en daarmee een beeld van de mensheid anno nu neerzetten. Jeroen zette alles opzij om zijn droom waar te maken. Streets of the World is het intrigerende verslag van plannen maken, presenteren, investeren en durven dromen. Het avontuur begint in Azië waar hij in een razend tempo de eerste vijftig steden zal fotograferen. Eenmaal op reis vraagt hij zich af of stedelingen in Beirut, Pyongyang en op Nauru echt zo veel van ons en elkaar verschillen als hij van tevoren dacht. Onderweg ontmoet hij dronken avonturiers, bewapende criminelen, boeiende vrouwen en vooral... zichzelf. ‘Streets of the World: Azië’ is een eerlijk en open verhaal van een fotograaf met een missie. Hij laat met tekst en beeld zien wat hij in dit werelddeel meemaakt. Jammer dat de afbeeldingen in het e-book klein en in zwart/wit zijn. Kleurenfoto’s zouden meer indruk gemaakt hebben.

10. Jeroen Swolfs – Streets of the World: Amerika
Na twee jaar door Azië gereisd te hebben breekt er een nieuwe fase aan in het Streets of the World project. Jeroen begint aan het Amerikaanse continent. Een continent dat hij dacht te kennen maar niets blijkt minder waar. Hij reist door zesentwintig zeer uiteenlopende landen, vanaf Canada door de Cariben via Centraal Amerika naar Argentinië. Ook in dit tweede deel komt Swolfs op heftige plekken, ontmoet boeiende mensen en begint het jarenlange zwerven over de wereld zijn tol te eisen. Ook het tweede deel van ‘Streets of the World’ is open en eerlijk. Helaas zijn ook bij dit e-book de afbeeldingen klein en in zwart/wit. Gelukkig heb ik een deel van de foto’s op het internet in kleur mogen bewonderen.

11. Chantal van Gastel – Zwaar beproefd
Isa en Ruben zijn stapelverliefd en gaan samenwonen. Ruben heeft zelfs een inloopkast voor Isa gemaakt. En Isa is eindelijk een beetje gewend aan het idee dat Rubens waanzinnig aantrekkelijke verschijning nu echt 'bij haar' hoort. Ook al springt ze nog steeds uit bed om haar tanden te poetsen vóór Ruben wakker wordt. Maar dan gaat Ruben samenwerken met zijn knappe ex-vriendin en maakt Isa steeds langere dagen in de dierenartsenpraktijk. Ze leert veel van haar nieuwe baas Hugo die haar bij een ingewikkelde operatie betrekt. Ruben en Isa zien elkaar alleen nog als ze 's avonds in bed ploffen en zo krijgt jaloezie de overhand. Is hun relatie bestand tegen opdringerige collega's? En wanneer durft Isa nou eindelijk eens honderd procent zichzelf te zijn bij Ruben? ‘Zwaar beproefd’ is het tweede deel in de ‘Zwaar’-trilogie. Wederom een heerlijk boek om te lezen. Ik las het boek voor de tweede keer, en ik heb er weer ontzettend van genoten. Op naar ‘Zwaar verguld’.