Overslaan en naar de inhoud gaan

Hanne Bervoets – Fuzzie

Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan.

Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Zo krijgt Maisies ex Florence, die gegijzeld is door haar eigen liefdesverdriet, een blauw bolletje. De gepensioneerde Diek vult zijn avonden met internetdates; hij heeft een paars bolletje. En de werkloze Stephan krijgt een roze bolletje; hij weet niet wat hij met zijn leven aandoet.

Ze luisteren allemaal naar het bolletje en laten zich door het leiden. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo? En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan?

‘Fuzzie’ is mijn eerste kennismaking met Hanne Bervoets als auteur. In haar nieuwste roman volgen we verschillende personages die allemaal hun eigen problemen en zorgen hebben. Wat deze personen met elkaar gemeen hebben, is dat ze van de ene op de andere dag een pluizig bolletje in hun leven krijgen. De kleur van het bolletje verschilt wel. Zo nu en dan praat het bolletje ook tegen de persoon waar het is beland. In het begin is het even wennen als dit bolletje praat. Het lijkt dan net alsof het ook tegen jou als lezer praat… en misschien is dat wel de bedoeling. Binnen een hoofdstuk lees je eerst iets vanuit een personage en dan ineens tussendoor komt het bolletje aan het woord. Daar wen je uiteindelijk wel aan.

Bervoets brengt het verhaal in ‘Fuzzie’ soms bijna sprookjesachtig naar voren. Dat geldt met name voor de fragmenten waarin de pluizige bolletjes spreken. Je ziet het gewoon voor je dat een volwassen man of vrouw met een bolletje in zijn of haar hand een gesprek aan het voeren is. Dat zou prima passen in een sprookje. Als je er verder over nadenkt, staat het bolletje voor elk personage ergens synoniem voor. Wat dat precies is…? Daarvoor moet je natuurlijk het boek lezen. Het is interessant om te lezen dat de auteur een diepere laag in haar boek heeft aangebracht. Mooie eerste kennismaking.

Auteur: Hanne Bervoets
Titel: Fuzzie
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789025450267