Overslaan en naar de inhoud gaan

Heather Morris – De tatoeëerder van Auschwitz

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot 'Tätowierer', tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.

Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen.

Als je ‘De tatoeëerder van Auschwitz’ in één woord zou moeten omschrijven, dan zou je indrukwekkend gebruiken. Heather Morris heeft het verhaal van Lale op een mooie en indrukwekkende manier opgeschreven. Vanaf het eerste hoofdstuk ben je geboeid en lees je soms met verbazing wat Lale en zijn kampgenoten allemaal hebben moeten meemaken. De Tweede Wereldoorlog kent zoveel gruwelijkheden dat we die nooit allemaal te weten zullen komen.

Morris weet het bijzondere verhaal van Lale en Gita op een bijzondere manier neer te zetten. Je leest het verhaal zo uit. Je merkt tijdens het lezen dat de auteur diep respect heeft voor de verteller. Dat blijkt ook uit het dankwoord van de auteur. Daarnaast lees je een nawoord door Gary, de zoon van Lale en Gita. Met kippenvel en tranen in je ogen lees je ‘De tatoeëerder van Auschwitz’. Het maakt niet uit hoeveel boeken je al over deze verschrikkelijke periode hebt gelezen, deze zou je ook echt moeten lezen.

De Australische scenarioschrijver Heather Morris was jarenlang bevriend met Lale, die na de oorlog naar Australië emigreerde. Ze was de eerste aan wie Lale zijn levensverhaal toevertrouwde, omdat hij zich schaamde voor zijn rol in het kamp. Heather deed naar aanleiding van zijn verhaal onderzoek in Duitsland en Polen en kwam erachter dat Lale veel meer mensen redden dan alleen zijn Gita. Doordat hij in zijn positie eten kon smokkelen, heeft hij tientallen mensen in leven gehouden.

Auteur: Heather Morris
Titel: De tatoeëerder van Auschwitz
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402700510