Overslaan en naar de inhoud gaan

Hendrik Groen – Leven en laten leven

Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen.

Maar als zijn werkgever hem 'helaas' moet ontslaan en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven...

Na twee heerlijke dagboeken waarin het wel en wee van Hendrik Groens leven in een verzorgingshuis aan bod kwam, is ‘Leven en laten leven’ een heel ander boek. Het is een losstaande roman over Arthur Ophof, die kansen ziet voor een nieuw leven als hij ontslagen wordt op zijn werk. Het is goed om vooraf te weten dat dit niet een nieuw dagboek is, maar een roman dat onder hetzelfde pseudoniem is geschreven. Anders kan het verhaal wellicht tegenvallen…

Ook in dit boek heeft Groen een heerlijke schrijfstijl. Je leest het verhaal voornamelijk vanuit het personage van Arthur met af en toe een passage vanuit zijn vrouw. Je leert beide personen zo steeds beter kennen en je ontdekt zaken van hen die ze voor de ander verborgen lijken te willen houden.

Het verhaal wordt uitgebreid opgebouwd naar het nieuwe leven dat Arthur wil gaan leiden. Gedetailleerd (soms zelfs iets té) lees je wat hij van plan is, waarom hij dit wil doen en hoe hij een en ander van plan is. Richting de daadwerkelijke ontknoping wordt het verhaal soms wat afgeraffeld. Dat is zonde. Gevoelsmatig had de auteur daar wat meer mee kunnen doen. Dat neemt overigens niet weg dat je met ‘Leven en laten leven’ een aantal vermakelijke leesuurtjes hebt.

Auteur: Hendrik Groen
Titel: Leven en laten leven
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029091015