Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo Borst – Ma

Al drie jaar lang verzorgt Hugo Borst zijn moeder, die aan dementie lijdt. Hij doet dit samen met zijn broer, zijn schoonzus en zijn vrouw. In zijn columnachtige stukken schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en over de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Daarnaast haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en hoe zijn moeder in betere tijden was.

Op een open en eerlijke manier vertelt Hugo Borst over zijn moeder. Hij neemt de lezers mee in de wereld van zijn dementerende moeder, en schroomt daarbij niet om ook de mindere momenten te delen. Denk hierbij aan een ongelukje op de wc of het moeten vertellen dat je vader al enkele jaren geleden overleden is terwijl je moeder overtuigd is dat hij nog leeft. ‘Ma’ raakt je ontzettend. Waarschijnlijk nog meer als je zelf ook dementerende familieleden hebt (gehad), maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

De hoofdstukken zijn kort, soms zelfs maar een halve pagina, en lezen gemakkelijk weg. Met tranen in je ogen lees je bepaalde passages. En wat schrijft Borst regelmatig op een lieve manier over zijn moeder. Hoe hij met haar gaat wandelen, hoe hij naar haar kijkt als ze nog ligt te slapen en hoe hij haar helpt met eten als ze nog maar weinig eetlust heeft. Ook de humor is aanwezig, zowel in het heden maar zeker ook bij terugblikken naar zijn jeugd.

Sinds oktober 2014 schrijft Hugo Borst wekelijks een stukje in de krant over zijn moeder. Op die stukjes is zijn boek gebaseerd. Sommige passages zijn in hun oorspronkelijke vorm gebleven; anderen zijn bewerkt. Ook heeft de auteur een aantal nieuwe stukken geschreven. Of je zijn stukjes nu wel of niet in de krant gelezen hebt, ‘Ma’ is zeker een aanrader om te lezen.

Auteur: Hugo Borst
Titel: Ma
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048826704