Overslaan en naar de inhoud gaan

Ilse Ruijters – De onderkant van sneeuw

Op een besneeuwde dag in januari rijdt Irene per ongeluk een peuter dood. Ze krijgt hiervoor een werkstraf van 240 uur. Irene probeert met veel pijn en moeite de draad weer op te pakken samen met haar man Marco en hun kinderen Hugo en Sanne. Ze verhuizen van de stad naar een dorp om een nieuwe start te maken.

Het verleden blijft Irene echter achtervolgen. Ze ontvangt een anonieme bedreiging, waarin ze te horen krijgt dat ze voor het einde van het jaar zal weten hoe het is om je dochter te verliezen. Irene doet er alles aan om Sanne te beschermen, maar hoe ver kun je gaan als moeder? Wie bedreigt Irene en probeert haar gek te maken? Of is ze zelf niet helemaal meer te vertrouwen na het fatale ongeluk?

‘De onderkant van sneeuw’ is het debuut van Ilse Ruijters. En wat heeft ze een geweldig debuut geschreven! Het is dat ik op een avond in dit boek begonnen ben en wel even moest gaan slapen, anders had ik het in één ruk uitgelezen. Nu heb ik dat in een avond en een ochtend gedaan. Het verhaal is spannend, boeiend en interessant tegelijkertijd. Je wilt het eigenlijk niet wegleggen, omdat je zo benieuwd bent hoe het verder gaat. Geweldig hoe de auteur zo’n debuut heeft afgeleverd.

De spanning in ‘De onderkant van sneeuw’ zit ‘m niet in het zoeken naar de dader van een moord, maar in twee andere zaken. Aan de ene kant ben je benieuwd wie de bedreiger van Irene is, en aan de andere kant wil je weten hoe Irene haar verleden een plekje geeft. Ze vindt dat ze met de werkstraf er te gemakkelijk vanaf is gekomen, en daardoor lijkt het haar maar niet te lukken om verder te gaan met haar leven. Deze innerlijke strijd die Irene bijna dagelijks voelt, is zeer overtuigend op papier gezet door Ruijters. Je kunt je voorstellen dat je deze strijd hebt als je hetzelfde hebt gemaakt. Daarnaast vraag je je als lezer af of Irene inderdaad een hogere straf had verdiend.

De hoofdstukken zijn kort, de schrijfwijze is vlot en de spanning is groot. Je blijft daardoor lezen en bedenkt zelf hoe het verhaal zal eindigen. De auteur geeft je meerdere opties wie de bedreiger kan zijn, waardoor je als lezer regelmatig wisselt wie het volgens jou is. De ontknoping is uiteindelijk zeer verrassend. Ik heb ontzettend genoten van ‘De onderkant van sneeuw’ en kijk vol verwachting uit naar een tweede boek van deze auteur.

Auteur: Ilse Ruijters
Titel: De onderkant van sneeuw
Genre: (Psychologische) thriller
Aantal pagina's: 303
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789048822072