Overslaan en naar de inhoud gaan

Ilse Ruijters – Later als ik dood ben

Elin denkt alles te hebben: een leuke man, lieve ouders en een vaste baan. Dan ontdekt ze onverwachts dat haar verleden uit alleen maar leugens blijkt te bestaan. Wie zijn haar echte ouders? En wie is ze zelf eigenlijk?

Elin besluit alles op te geven en op zoek te gaan naar antwoorden. Ze accepteert een baan in een tbs-kliniek in de hoop daar te ontdekken wie ze echt is. Ze ontdekt al gauw dat aan elk antwoord een prijskaartje hangt. Tot hoever kan ze gaan voor het te laat is?

‘Later als ik dood ben’ is het langverwachte tweede boek van Ilse Ruijters na haar geweldige debuut ’De onderkant van sneeuw’. En het was het wachten zeker waard.

Het verhaal speelt zich in een spannende en boeiende omgeving af, namelijk een tbs-kliniek. Zeker als je ontdekt waarom Elin per se daar wilde gaan werken. Je leest het verhaal in het nu, afgewisseld met hoofdstukken uit het verleden en uit ‘later’. Vooral bij laatstgenoemde blijft het bijna tot het einde een raadsel vanuit wie dat geschreven is. Al deze verschillende tijden zorgen er uiteindelijk voor dat het allemaal wat beter begrijpt.

De ontknoping is een snelle aaneenschakeling van gebeurtenissen én enkele onverwachte wendingen. Het slot had wat mij betreft net iets uitgebreider gemogen. Er bleven nu toch nog wat vragen onbeantwoord. Aan de andere kant laat de auteur ruimte over voor haar lezers om bepaalde zaken zelf in te vullen.

Ruijters laat met ‘Later als ik dood ben’ zien dat ze geen eendagsvlieg is. Ze heeft wederom een indrukwekkend verhaal geschreven.

Auteur: Ilse Ruijters
Titel: Later als ik dood ben
Genre: Psychologische thriller
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044348132